Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inspectorii ONU au descoperit lipsa a 2,5 tone de uraniu din Libia. Materialul, esențial pentru armele nucleare

Inspectorii ONU pentru supraveghere nucleară au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu natural au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului, potrivit Reuters.

Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și a fost efectuată în cele din urmă marți, potrivit declarației confidențiale a șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA „au descoperit că zece recipiente care conțineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de UOC (concentrat de minereu de uraniu) declarat anterior de (Libia)... ca fiind depozitate în acea locație nu erau prezente în locul menționat”, se arată în comunicat.

Agenția ar urma să desfășoare „activități ulterioare” pentru a determina circumstanțele scoaterii uraniului de pe amplasament.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări de securitate nucleară”, a spus acesta, adăugând că ajungerea la amplasament necesită o „logistică complexă”.

În 2003, Libia, sub liderul de atunci, Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de arme nucleare, care a obținut centrifuge care pot îmbogăți uraniul, precum și informații de proiectare pentru o bombă nucleară, deși a făcut puține progrese către o bombă.

Libia a avut puțină pace de când o revoltă susținută de NATO din 2011 l-a înlăturat pe Gaddafi. Din 2014, controlul politic a fost împărțit între facțiunile rivale din est și vest, ultima criză majoră de conflict terminându-se în 2020.

Guvernul interimar al Libiei, instituit la începutul lui 2021 printr-un plan de pace susținut de ONU, ar fi trebuit să dureze doar până la alegerile programate pentru decembrie a acelui an, care încă nu au fost organizate, iar legitimitatea sa este acum contestată.

Care e importanța uraniului în construirea armelor nucleare

Arma nucleară (sau Bomba nucleară) este un dispozitiv ce eliberează într-o manieră explozivă energia nucleară produsă de o reacție în lanț de fisiune sau fuziune.

În prezent există două tipuri de arme nucleare: cele bazate exclusiv pe reacția de fisiune nucleară și cele care utilizează fisiunea nucleară pentru amorsarea reacției de fuziune nucleară.

Armele bazate pe fisiunea nucleară constau dintr-o cantitate de uraniu îmbogățit care formează o masă supra-critică în care se dezvoltă exponențial reacția în lanț.

Masa supra-critică se realizează fie prin implantarea unei piese din material fisionabil în masa subcritică (metoda proiectilului) fie prin comprimarea (cu explozivi chimici) unei sfere de material fisionabil până se atinge masa supra-critică (metoda imploziei).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE