Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul Horodniceanu, concluzia IPJ Iași; imagini filmate cu telefonul, nu cu body-cam. Ce se întâmplă cu vicele CSM

Reprezentanții IPJ Iași au declarat că cei doi polițiști care l-au amendat pe vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu nu au publicat imaginile filmate în timp ce acesta ar fi încercat să îi intimideze cu funcția sa.

Totodată, în comunicatul transmis de instituție se precizează că videoclipul apărut în spațiul public nu au fost realizate cu body-cam-ul aparținând unității. Nu există informații despre anchetarea acestora.

11/05/2023 , 14:17

Ancheta Inspecției Judiciare se va întinde pe câteva luni

Conform procedurilor CSM, inspecția judiciară începe anchetarea cazului cu o verificare prealabilă. Este și punctul în care ne aflăm, în acest moment. Vreme de 45 de zile, procedura trebuie să stabilească dacă există indicii cu privire la săvârșirea de abateri disciplinare.

În urma unei astfel de concluzii, se demarează cercetarea disciplinară, unde obligatoriu, cel în cauză este audiat. Aici se verifiă faptele și urmările lor.

Dacă toate datele indică o abatere, dosarul merge pe masa Secției de Procurori în Materie Disciplinară a CSM – care are rol de instanță de judecată. Aici se stabilesc sancțiunile care, totuși, pot fi contestate la completul special format din cinci judecători ICCJ.

Abia la finalul acestor pași va exista o decizie definitivă.

Reacția IPJ Iași

”Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Iași a dispus efectuarea de verificări prin intermediul Biroului Control Intern, cu privire la modul de acțiune al polițiștilor din cadrul Secției nr. 1 Poliție Rurală Iași, în noaptea de 05/06.05.2023.

Astfel, în cadrul verificărilor s-a constatat, fără dubiu, faptul că imaginile din timpul intervenției nu au fost realizate cu body-cam-ul aparținând unității.

De asemenea, polițistul a afirmat faptul că a filmat interacțiunea cu persoana oprită în trafic folosind telefonul mobil propriu, ca și măsură de protecție față de o eventuală contestare a modului de intervenție, având în vedere comportamentul acesteia.

Din verificările efectuate până în prezent nu rezultă că imaginile ar fi fost făcute publice de către cei doi polițiști care au constatat contravenția.”, este comunicatul transmis de IPJ Iași.

Inspecția Judiciară anunțase că s-a autosesizat în cazul înregistrării în care vicepreședintele CSM Daniel Horodniceanu îi ia la rost pe doi polițiști de la o secție rurală de Poliție din județul Iași pentru că nu știu cine e.

Astăzi, Ministerul de Interne, Lucian Bode, a transmis public că nimeni nu este mai presus de lege, trimitere evidentă la atitudinea lui Horodniceanu din seara de 5 spre 6 mai 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE