Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul sindicatului Europol, despre cazul lui Daniel Horodniceanu: "Este o situație absolut ridicolă"

Daniel Horodniceanu, fostul șef al DIICOT, a amenințat polițiștii cu funcția sa când aceștia l-au oprit în trafic, vineri-noapte, într-o comună din Iași, pentru că a efectuat o depășire fără să semnalizeze.

Reacția lui Horodniceanu, în prezent vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost filmată de poliție.

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru Euronews România, că prin această atitudine, Horodniceanu jignește toți ceilalți participanți la trafic, care nu se folosesc de poziție pentru a scăpa de poliție.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: "Este o situație absolut ridicolă, mai ales că îl are ca protagonist tocmai pe Horodniceanu, un fost procuror-șef DIICOT. Trecând peste faptul că jignește toți cetățenii acestei țări, pentru că avea pretenția ca polițiștii să vorbească altfel cu el pentru că este procuror, față de restul participanților la trafic, este foarte greu de înțeles de ce a simțit nevoia să își alimenteze stima de sine în fața a doi agenți de poliție. Le reproșează că nu l-au recunoscut, de parcă colegii noștri au poza domnului Horodniceanu la intrarea în serviciu, să știe să-l recunoască în trafic, să nu îl oprească.

Fapta pentru care a fost oprit era banală și polițiștii i-au precizat de la bun început că era vorba de un avertisment verbal pentru că acesta a efectuat manevra de depășire a autospecialei de poliție fără să semnalizeze."

Horodniceanu: "A fost o scenetă bine pusă la punct"

"În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încalca vreo normă rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care ma cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam", susține Daniel Horodniceanu.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: "În replica pe care o dă Horodniceanu, care este mai penibilă decât acțiunea în sine, el recunoaște că a fost o ieșire care nu îl caracterizează, dar tot continua să atace.

Este vorba tocmai despre un body-cam. Pot să vă spun asta cu certitudine, pentru că recunoaștem chestiunile tehnice ale specificațiilor unui body-cam și modul în care a fost realizată filmarea.

Cu privire la provocare, îmi e greu de înțeles cum consideră el că doi agenți de poliție din Iași, de la o secție de poliție rurală, l-ar fi urmărit știind că va fi acolo la 01:30 și l-ar fi provocat. Să fim serioși, dacă ne uităm pe filmare, vedem că polițiștii sunt mai mult decât decenți, poate chiar prea răbdători. Au repetat a patra sau a cincea oare motivul pentru care l-au oprit și tot nu a fost suficient."

De asemenea, Horodniceanu mai spune că acea filmare a fost prelucrată și că au fost tăiate pasaje din ea.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol: "Există mai multe versiuni care circulă. Există o filmare integrală de 14-15 minute. Din acea filmare sunt extrase mai multe pasaje. Dar filmarea integrală poate fi văzută.

Acum că dumnealui și-a văzut propria reacție și conștientizează că este una excesivă, care nu avea cum să se realizeze din poziția de procuror, evident că e la fel de penibilă explicația că din montaj ar fi creat polițiștii acest personaj."

Potrivit legii, Art. 182 din OUG nr. 195/2002, polițiștii pot opri conducătorii de autoturisme în cazul în care constată, în mod direct, prin propriile simțuri sau prin mijloace tehnice, săvârșirea unei contravenții sau în situația în care verifică îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru a conduce pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, un polițist poate să oprească un șofer în orice moment, în orice loc, fără a exista în mod prealabil o încălcare a prevederilor legale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE