Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. În 2023 NATO a mai câștigat un membru, Finlanda. Suedia așteaptă ratificarea aderării din partea Turciei

Pe fondul războiului din Ucraina și a crizelor de securitate declanșate de Rusia în regiune, Alianța Nord Atlantică (NATO) a luat, în 2023, decizii majore pentru viitorul planurilor sale de apărare în fața amenințărilor Moscovei.

După decenii de neutralitate, Finlanda și Suedia au decis să devină membre din cauza amenințărilor regionale ale Rusiei. Totodată aliații, la un summit crucial de la Vilnius, din luna iulie a anului trecut, au deschis calea unor viitoare extinderi spre est cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Aderarea Finlandei, cea mai rapidă din istoria NATO

Cu un război la granițele sale, declanșat de invazia rusă în Ucraina, Aliații NATO au deschis, în aprilie 2023, ușa Finlandei. Aderarea Finlandei a fost cea mai rapidă din istoria NATO și acest stat vecin Rusiei a devenit cel de-al 31 lea membru.

Jens Stoltenberg: „Este o zi istorică pentru că, îi urăm Finlandei bunvenit ca un membru nou al Alianței noastre. Vom ridica steagul Finlandei, aici, la cartierul NATO. 31 de steaguri fluturând împreună, ca simbol al unității și solidarității noastre. Astfel, Finlanda va fi apărată iar NATO va deveni mai puternică”.

Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, două state nordice, Finlanda și Suedia, după ani de neutralitate, și-au depus oficial cererile de aderare la NATO  și au semnat protocoalel de aderare a căror ratificare trebuia făcută de toate statele membre. 

Turcia și Ungaria se opuneau extinderii NATO

La momentul respectiv Turcia a respins  intrarea statelor nordice în alianță, cerând în special Suediei să extrădeze persoane ce au legături cu militanții kurzi cu care regimul Erdogan se află în conflict.

Dacă, în cazul Finlandei a cedat și aderarea a avut loc, în cazul Suediei, Turcia a ținut pe loc aderarea. Secretarul general al alianței spune, însă, că Suedia va adera oficial în 2024.

În afară de Turcia, nici Ungaria nu a ratificat  aderarea Suediei. Totuşi, guvernul de la Budapesta a insistat în repetate rânduri că Ungaria nu va fi ultimul stat care să ia această măsură.

La summitul de la Vilnius din iulie era greu de imaginat că în vreme de război cu Rusia, Ucraina putea fi invitată să adere la NATO. Însă, aliații au decis o formulă de susținere pe mai departe a acestei țări prin înființarea Consiliul NATO-Ucraina, un nou organism comun în care Aliații și Ucraina stau ca membri egali și prin care regimul de la Kiev este sprijinit de state membre NATO să ducă războiul împotriva Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE