Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rețetele compensate au termen de valabilitate. Ce spun specialiștii

Mulți dintre români nu știu că rețetele medicale compensate au termen de valabilitate. 48 de ore au la dispoziție bolnavii care au nevoie de un tratament cu o durată mai mică de 10 zile. Motivul invocat de specialiști este simplu: pacienții acuți au nevoie de tratament imediat, mai ales în primele zile de boală. În cazul în care rețeta expiră, pacientul trebuie să se întoarcă la medic să îi prescrie o altă rețetă.

Specialiștii spun că tratamentul durează maxim șapte zile în afecţiunile acute și 8 - 10 zile în cele subacute. În ambele situați,i rețetele au o valabilitate de până la 48 de ore. În cazul bolnavilor cronici valabilitatea rețetei este de 30 de zile, pentru că tratamentul este unul îndelungat. Pentru bolnavii cărora medicii le-au stabilit o schemă terapeutică, medicamentele pot fi prescrise pentru o perioadă de până la trei luni, iar valabilitatea rețetei este de 120 de zile.

Larisa Mezinu-Balan: ”Sunt situații în care medicul prescrie un anumit tip de medicament și notează faptul că pacientul trebuie să se ducă și să ridice medicamentul în 48 de ore. Este clar o necesitate a pacientului cumva. Acestă rețetă vine să ajute pacientul cu o nevoie medicală, în special în situația bolnavilor care suferă de afecțiuni acute.”

Simona Ionescu: ”Afecțiunile acute sunt afecțiunile care necesită un tratament de urgență. Sunt afecțiuni acute și subacute. Afecțiunile acute merg până la 7 zile de tratament, subacute merg până la 10 zile de tratament. Bolnavii cronici sunt bolnavii stabilizați, cei care necesită un tratament zilnic.”

Mulți dintre pacienți nu știu că rețetele compensate au un termen de valabilitate.

”Când primesc o rețetă de la medicul de familie mă duc imediat la farmacie ca să îmi iau medicamentele. Se poate întâmpla să nu le găsesc în farmacie, acum depinde și de farmacie. Am văzut că sunt rupturi de stocuri la anumite medicamente”, spune un pacient.

Simona Ionescu, farmacistă: ”Pacienții cronici în general cunosc termenul de valabilitate al retetei compensate. sunt pacienti care merg periodic la medic si vin lunar in farmacie. Pacientii cu afectiunile acute si subacute sunt cei cu cazurile urgente sunt, in general, tinerii sunt pacienti care nu au un tratament stabilizat. Au fost situații când pacienții au venit cu rețetele expirate.”

În cazul în care un pacient se prezintă cu o rețetă expirată, acesta trebui să se întoarcă la medic să-i prescrie o alta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE