Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Resturi de rachetă, descoperite la granița Republicii Moldova cu Ucraina. Ministerul de Interne: „Provin din atacurile aeriene ale Rusiei”

Publicat de: Euronews

Resturile unei rachete au fost descoperiți de polițiștii de frontieră din Republica Moldova, într-o zonă din nordul țării, de la granița cu Ucraina. Oficialii Ministerului moldovean de Interne susțin că acesta este al patrulea caz în care fragmente ale unor proiectile provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova.

Incidentul a avut loc, joi, în apropierea sectorului Poliției de Frontieră Larga.

„O patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit, în zona sectorului Poliției de Frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat Serviciul de Urgență 112, echipele Bombteh ale IGP, precum și Procuratura raionului Briceni.

Poliția de Frontieră împreună cu colegii din Inspectoratul de Poliție Briceni asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii.

Este cel de-al patrulea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamente asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova. Ca și în cazurile precedente, se întreprind toate acțiunile necesare, conform procedurii, de către instituțiile abilitate, pentru a oferi siguranță și securitate cetățenilor”, a anunțat Ministerul de Interne al Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, canalul oficial al șefului statului major ucrainean precizează că doua rachete au trecut prin Romania si prin Republica Moldova. MApN a negat informația că racheta a intersetat spațiul aerian românesc, în vreme ce Moldova a confirmat că o rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

În octombrie 2022, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina.

Incidentul reprezintă un atac indirect asupra Republicii Moldova, a declarat la Euronews, Iulian Groza, președintele Institutului pentru Politici Europene și fost ministru adjunct de Externe al Republicii Moldova. Ambasadorul Rusiei va fi chemat la Ministerul de Externe să dea explicații.

„Acest incident este o chestiune care nu putea fi evitată, având în vedere că Rusia în ultima lună a încălcat spațiul nostru aerian, cu rachetele de croazieră, nu doar spațiul arian, ci și statutul de neutralitate. Republica Moldova a menționat în repetate rânduri că Rusia este statul agresor care duce războiul în Ucraina, dar a încălcat și spațiul nostru”, a explicat Iulian Groza, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe de la Chișinău, președintele Institutului pentru Politici Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE