Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. MApN: Racheta lansată de Rusia nu a intersectat, în niciun moment, spațiul aerian al României

Canalul oficial al șefului statului major ucrainean precizează că doua rachete au trecut prin Romania si prin Republica Moldova. MApN a negat informația că racheta a intersetat spațiul aerian românesc, în vreme ce Moldova a confirmat că o rachetă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. În jurul orei 10:33, rachetele au trecut în spațiul aerian românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean în punctul în care se intersectează granițele celor trei țări. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră.”, este mesajul postat pe Telegram de Valeri Zalujnîi.

10/02/2023 , 16:03

Zelenski consideră noul bombardament rusesc o provocare pentru NATO, susţinând că rachete ruseşti ar fi survolat România

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut că rachetele ruseşti care, în noul atac aerian efectuat vineri asupra Ucrainei, au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al statului membru NATO România reprezintă o provocare pentru alianţa militară nord-atlantică şi securitatea colectivă a acesteia, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ministerul român al Apărării a dezminţit vineri, înainte de declarația lui Zelenski, pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc.

„Inamicul a lansat cel puţin 70 de rachete într-un nou atac masiv (asupra Ucrainei) în această dimineaţă. Mai multe rachete ruseşti au trecut prin spaţiul aerian al (Republicii) Moldova şi al României. Aceste rachete sunt o provocare pentru NATO şi securitatea colectivă. Este o teroare care trebuie oprită", a adăugat el”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram.

Potrivit Kievului, antiaeriana ucraineană a doborât 61 dintre cele 71 de rachete lansate de Rusia vineri dimineaţă într-un nou atac care a ţintit instalaţii energetice ucrainene, autorităţile ucrainene confirmând că unele dintre acestea au fost lovite.

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că rachete ruseşti lansate în acest raid au trecut prin spaţiul aerian al Republicii Moldova şi al României.

Republica Moldova a confirmat că o rachetă rusească a traversat spaţiul său aerian, dar România a dezminţit pătrunderea vreunei rachete ruseşti în spaţiul aerian românesc.

Kremlinul nu a comentat informaţiile cu privire la trecerea unei rachete ruseşti prin spaţiul aerian al Republicii Moldova în cursul zilei de vineri.


„Nu, nu aş putea să comentez acest lucru. Acest lucru este direct legat de operaţiunea militară specială în sine, acestea sunt chestiuni care ţin de Ministerul Apărării”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, pentru presă, citat de TASS și Agerpres.

MApN: Racheta nu a intersectat, în niciun moment, spațiul aerian al României

La scurt timp, Ministerul Apărării Naționale a venit a precizarea că informația nu se confirmă și că racheta, cel mai probabil una de croazieră, „a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.”

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.”, precizează MApN.

Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău

De cealaltă parte, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență la MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești în cursul zilei de astăzi.”

„Respingem cu tărie acțiunile și declarațiile recente neprietenoase în raport cu Republica Moldova, fapt absolut inacceptabil de către poporul nostru. Chemăm Federația Rusă să oprească agresiunea militară asupra țării vecine care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale”, a declarat și Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE