Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Serghei Lavrov continuă atacurile față de Republica Moldova: Politicienii de la Chișinău nu reflectă interesele poporului lor

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Prin intensificarea retoricii că Federaţia Rusă ar plănui o lovitură de stat în Republica Moldova, Chişinăul vrea să abată de la sine acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale sociale şi economice, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-o intervenţie miercuri în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), afirmând că Moscova şi-ar dori să aibă relaţii bune cu Republica Moldova, relatează agenţiile de presă ruse de stat RIA Novosti şi TASS, citate de Agerpres.

”Ne dorim să avem relaţii bune cu o Moldovă prietenoasă, cu o Moldovă multinaţională, dar aceasta este, desigur, o stradă cu dublu sens”, a spus Lavrov.

”Politicienii care au preluat acum puterea în această ţară şi care, în general, şi-au declarat aspiraţia de a adera la Uniunea Europeană şi chiar de a se reunifica cu România sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, aceşti politicieni nu reflectă până la urmă interesele poporului lor”, a declarat ministrul rus de externe.

Lavrov a afirmat că, în Republica Moldova, „se fac apeluri pentru alegeri anticipate”, dar că aceasta este o „problemă internă a Moldovei”.

”Dar nu ne face absolut nicio plăcere ca această ţară prietenă să fie folosită în scopuri antiruseşti”, a spus el, adăugând că, prin retorica antirusească, autorităţile moldovene doresc să deturneze acuzaţiile de eşec în privinţa politicii lor interne.

Lavrov acuză Kievul pentru retorica antirusească de la Chișinău

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei ruse, în intervenţia sa la „Ora guvernului” în Duma de Stat, a acuzat Kievul că încearcă să „încingă cât mai mult posibil” retorica antirusească de la Chişinău, căruia i-ar fi transmis „oarecare informaţii confidenţiale despre provocări şi lovituri de stat” plănuite de Moscova.

”Există o dorinţă maniacală a Kievului şi a celor care îl manevrează să submineze poziţiile Rusiei în cadrul mecanismului '5plus2', care se ocupă de reglementarea transnistreană, precum şi să slăbească legăturile Rusiei cu Găgăuzia, să dea vina pe Rusia pentru toate nenorocirile Moldovei şi să ceară retragerea pacificatorilor ruşi care păzesc uriaşele depozite de muniţii de la Colbasna”, a spus el.

”Desigur, guvernul (Maiei) Sandu, unde aproape toţi au cetăţenie română la fel ca ea, doreşte să deturneze acuzaţiile pentru eşecul politicilor sale economice şi sociale, care provoacă din ce în ce mai multă indignare în societate”, a spus Serghei Lavrov în faţa parlamentarilor ruşi.

În intervenţia sa, ministrul rus de externe a mai spus că, deşi Chişinăul continuă să afirme că „trebuie să rezolvăm problema Transnistriei, retragerea trupelor ruse exclusiv prin metode diplomatice”, acesta este împins spre o poziţie total diferită, este împuns „să suprime cât mai aspru posibil procese publice legitime”, ceea ce i-ar oferi motive să ceară o implicare din partea Occidentului.

Maia Sandu spune că Rusia pregătește o lovitură de stat

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat luni cu privire la încercările Rusiei de a răsturna guvernul ales în mod legitim, prin incitarea unor revolte violente şi atacuri asupra instituţiilor de stat moldovene, deghizate în proteste.

Avertismentul său a venit după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat informaţii în acest sens, pe care le-a transmis Chişinăului, potrivit mass-media moldovene.

Distribuie

Taguri