Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reorganizarea ministerelor și a tuturor instituțiilor publice din România se amâna cu până la 6 luni

Salariile bugetarilor care au fost majorate anul acesta nu vor mai crește în 2024, a anunțat Guvernul. În plus, reorganizarea ministerelor și a tuturor instituțiilor publice din România se amâna cu până la 6 luni.

Premierul Marcel Ciolacu spune că miniștrii nu au timp să reducă numărul posturilor. Asta, deși PSD și PNL s-au angajat inițial să termine această reorganizare până la 1 ianuarie.

Guvernul oferă un răgaz miniștrilor ca să reducă posturile în instituțiile pe care le conduc printr-un proiect de ordonanță de urgență. În actul normativ, pus în trasparență decizională este prevăzută amânarea reorganizării ministerelor și a tututor instituțiilor publice până în data de 30 iunie.

Sunt însă câteva instituții care sunt pregătite să facă reorganizarea mai devreme de 30 iunie. De exemplu, Ministerul Energiei, care ar urma să reducă numărul de posturi de la 392 la 376 și să păstreze numai 31 de funcții de conducere, față de peste 40, câte sunt în prezent.

„De voie, de nevoie, vom face și această reorganizare a aparatului public, pentru că am ajuns să avem cei mai mulți bugetari angajați la stat din Uniunea Europeană, raportat la populație, ceea ce este aproape imposibil de finanțat în perspectiva anilor viitori”, declară Adrian Negrescu, un analist economic.

De asemnea, noul proiect vine și cu câteva corecții, la scurt timp după ce Ordonanța trenuleț, care va majora salariile tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie, a fost adoptată de Guvern.

Mai exact, nu va mai exista creșterea salarială de 5% pentru cei care lucrează în justiție, educatie, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ANAF și în vămi. Și asta pentru că această categorie de salariați a primit deja majorari în cursul acestui an. În cazul profesorilor a fost promisă o mărire de 20%  anul viitor. Așa că Guvernul nu și-ar mai dori sa le acorde bani în plus peste ce au primit deja sau ar urma să primească în 2024. Banii vor fi redirecționați către alte categorii de personal cu salarii mici: bibliotecari, angajați DSP sau APIA

„Unul dintre principiile acestor reforme bugetare pe acre le-am auzit de la prim-misnitru a fosta cele de echitate . Iar principiul conform căror unii beneficiază de majorari, iar ceilalți să nu aibă de două ori același beneficiu să fie respectat”, a spus purtătorul de cuvănt al guvernului, Mihai Constantin.

Proiectul de Ordonanță de Urgență pus în transparență decizională va fi aprobat joia viitoare în sedință de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE