Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Regele Charles, prima vizită oficială în Franța. Suvernaul va participa la un banchet organizat în cinstea sa la Palatul Versailles

Charles al III lea va face prima sa vizită de stat în Franța, în calitate de rege, pentru a transmite un mesaj puternic privind relațiile bilaterale în epoca post-Brexit. Războiul din Ucraina și combaterea schimbărilor climatice figurează pe agenda discuțiilor cu Emmanuel Macron. Punctul culminant al vizitei va fi însă marele banchet oferit în cinstea sa și a Reginei Camilla, în Sala Oglinzilor, de la Palatul Versailles. 

Vizita de două zile a Regelui Charles al III-lea are ca scop consolidarea relațiilor cu Franța, după ce ani de zile acestea au fost marcate de tensiuni din cauza Brexit-ului și a problemei migranților care traversau Canalul Mânecii, în mici ambarcațiuni. 

Potrivit Palatului Buckingham, regele va discuta cu președintele republicii despre schimbările climatice, promovarea biodiversității, dar și colaborarea în domeniul securității și al apărării, ca răspuns la războiul Rusiei în Ucraina. 

”Noul rege a privit mereu Franța ca pe un partener strategic important al Regatului Unit, nu în ultimul rând în privința securității imediate ale celor două țări și, ca militar, este foarte conștient de semnificația forțelor armate franceze și de rolul pe care acestea le-au jucat în istoria comună a celor două țări”, a explicat Ed Owens, istoric. 

Vor avea loc discuții tete a tete cu președintele Emmanuel Macron. Charles se va adresa Parlamentului  și va face o vizită la Catedrala Notre Dame, în curs de reconsolidare după incendiul devastator din 2019. 

Cel mai așteptat moment al vizitei este banchetul care va avea loc în celebra Sală a Oglinzilor de la Palatul Versailles, acolo unde a fost semnat tratatul de pace care a pus capăt Primului Război Mondial, în 1919. Charles va păși astfel pe urmele mamei sale. Elisabeta a fost primită aici, în 1948, când încă nu era regină. Au urmat alte două vizite de-a lungul domniei sale. 

”Cred că a fost alegerea președintelui să organizeze acest dineu la Château de Versailles. Dar cred că decizia este, pe bună dreptate, legată de istoria celor două țări și că această istorie continuă între Marea Britanie și Franța. Cred că este adesea potrivit să considerăm Château de Versailles ca fiind locul unde se primesc oaspeții străini atunci când vin în Franța. Acesta a fost cazul în timpul generalului de Gaulle”, a menționat Catherine Pegard, director al Palatului Versailles. 

Dineul are loc în condițiile în care se împlinesc 400 de ani de la inaugurarea Palatului Versailles. Ironic, palatul a fost centrul puterii regale, înainte de schimbările fundamentale aduse de Revoluția Franceză. 

Cei doi monarhi britanici vor face o vizită și în orașul Bordeaux, renumit pentru vinul său. 

Franța trebuia să fie prima țară vizitată de Charles în calitate de rege, în martie, însă evenimentul a  fost amânat din cauza protestelor violente ale francezilor, generate de reforma pensiilor. De la încoronarea sa, suveranul britanic a vizitat Germania, dar și România. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE