Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vizita istorică a Regelui Charles al III-lea în Franța, amânată din cauza protestelor

Prima vizită de stat a lui Regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată, a anunțat Palatul Elysée, în condițiile în care Franța se confruntă în continuare cu proteste față de reforma pensiilor. Monarhul britanic ar fi trebuit să ajungă duminică la Paris și la Bordeaux, însă în ambele orașe au avut loc manifestații de amploare, relatează BBC.

Prima vizită istorică a Regelui Charles al III-lea în Franța era programată să aibă loc săptămâna viitoare, însă exista riscul ca acesta să fie sabotată din cauza grevelor. Monarhul britanic și Camilla, Regina consort, urmau să ajungă sâmbătă, la Paris, pentru o deplasare de patru zile în cadrul unui turneu regal ce va cuprinde întâlniri cu oficiali din Germania, relatează Euronews.com.

În condițiile în care grevele au luat amploare în ultimele zile în Franța, angajații nemulțumiți nu ar urma să întindă covorul roșu pentru Regele Charles al III-lea.

Suveranul britanic urma să participe la o ceremonie alături de președintele francez Emmanuel Macron, organizată luni dimineață la Arcul de Triumf, în condițiile în care aproape 10.000 de tone de gunoaie au rămas pe bulevardele pariziene ca urmare a protestelor angajaților companiilor de salubritate.

De asemenea, angajații a două organizații franceze, responsabile cu mobilarea palatelor oficiale ale Republicii și a diferitelor reședințe prezidențiale pentru recepții, au anunțat că vor protesta, inclusiv în timpul vizitei Regelui Charles al III-lea.

Sindicaliștii au precizat într-un comunicat că sunt ”pe deplin conștienți de faptul că la sfârșitul săptămânii, Regele Angliei va fi primit în Franța și că serviciile noastre vor fi solicitate". "Noi spunem: acest lucru nu are nimic de-a face cu protocolul, va fi fără noi!"

Luni seară, Emmanuel Macron avea în plan să organizeze un banchet fastuos pentru Regele Charles al III-lea și pentru Regina consort Camilla la Palat de la Versailles.

Cu toate acestea, unele publicații din Franța scriu că aceste eveniment ar putea fi mutat în alt loc, ca plan de ultim moment, din cauza grevelor.

Potrivit sursei citate, Ambasada Marii Britanii la Paris a refuzat să comenteze cu privire la detaliile vizitei de stat ce urmează să aibă loc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE