Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente în Franța. Peste un milion de persoane au ieșit în stradă. Protestatarii au dat foc primăriei din Bordeaux

Peste 1 milion de persoane din Franța au ieșit astăzi la protest. Sindicatele anunță că un număr record de francezi au participat la cea de-a noua mobilizare națională provocată de decizia guvernul de a majora vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

În Paris și alte orașe mari, protestatarii au aruncat cu pietre și fumigene și au spart vitrinele magazinelor sau chiar au incendiat clădiri publice. Mai mulți protestatari au fost arestați. Potrivit informațiilor Le Monde, intrarea în primăria din Bordeaux a fost vizată de un incendiu. Ușa sediului a ars, dar pompierii au reușit să stăpânească focul.

Violențele au fost provocate, în mare parte, de Black Block, o gruparea asociată cu anarhismul. Potrivit autorităților, mii de oameni, îmbrăcați în negru și cu fețele acoperite, au distrus clădiri, au dat foc la pubele și au aruncat cu pietre în forțele de ordine.

Greve în transportul public și furnizorul de electricitate

Nu mai puțin de 12.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în marile orașe. Pe străzile din Paris au fost dislocați peste cinci mii. Grevele și protestele afectează de săptămâni la rând întreaga țară. Unele rafinării nu funcționează, lucru care a provocat o criză a carburanților. În 15 la sută din benzinării lipsește cel puțin un tip de carburant, iar în sud-estul Franței, benzina, motorina sau gazul lichefiat s-au vândut cu rația. Grevele au paralizat și transportul publicat sau transportul feroviar.

Protestatarii au blocat un terminal al Aeroportului Charles de Gaulle din Paris. Pe lângă asta, peste 15 la sută din angajații din transportul public nu au ieșit la muncă. Grevă a fost și la furnizorul național de electricitate. Un sfert din lucrători au plecat acasă la jumătatea zilei. Responsabilii au avertizat că din cauza protestului, livrările de energie electrică vor fi perturbate. Iar francezii spun că nu vor renunța la manifestații.

Contrar unei idei larg răspândite, angajații din transportul public nu sunt plătiți în zilele de grevă. Dar noi încercăm să ne organizăm cât mai bine. MUSCA Ne asumăm că vom primi mai puțini bani. Poate că în acest an nu ne vom putea lua o vacanță atât de lungă, dar se merită sacrificiul.

Președintele Emmanuel Macron insistă că majorarea vârstei de pensionare este singura soluție. Într-un interviu oferit miercuri, el a spus că numărul vârstnicilor este în continuă creștere. Iar dacă stagiul de cotizare nu va crește, sistemul de pensii va ajunge în colaps. Noua lege, care prevede că până în 2030, francezii se vor pensiona de la 64 de ani, a fost adoptată luni prin asumare de răspundere și se află la Consiliul Constituțional, care trebuie să o valideze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE