Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste la Paris după respingerea moțiunilor. Francezii au ieșit din nou în stradă contra reformei pensiilor

Noi proteste de amploare în Franța, după ce legea care majorează cu doi ani vârsta de pensionare va merge la promulgare. Cel puțin 140 de oameni au fost reținuți în urma violențelor declanșate de respingerea în Parlament a moțiunilor de cenzură care ar fi anulat parcursul legislativ al reformei pensiilor. 

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, 70% dintre francezi se opun creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și majorării perioadei de contribuție de la 41 de ani și jumătate, cât este acum, la 43 de ani. Partidele de opoziție franceze au depus două moțiuni de cenzură la adresa guvernului, care a decis să își asume responsabilitatea pentru a nu mai supune proiectul de lege votului Parlamentului.

Premierul francez consideră că măsurile sunt necesare

”Niciuna dintre cele două moțiuni nu a trecut, proiectul de lege privind bugetul suplimentar pentru securitate socială pentru 2023, care ia în considerare textul Comisiei mixte paritare modificat prin amendamentul depus de Guvern, este considerat adoptat,” a declarat Yael Braun-Pivet, președinta Adunării Naționale a Franței.

Măsurile ar fi sunt necesare, în contextul în care populația este în îmbătrânire, a argumentat premierul francez.  

”Respingerea acestui compromis ar însemna finanțarea pensiilor noastre cu datorii și slăbirea periculoasă a sistemului nostru de salarizare. Respingerea acestui compromis ar însemna privarea a 1,8 milioane de pensionari modești de o creștere a pensiilor de la începutul anului școlar, o creștere medie de 600 de euro pe an,” a explicat Elisabeth Borne, prim-ministrul Franței.

Sindicatele consideră reforma injustă și au propus ca firmele să plătească taxe mai mari, ori ca angajatorii să contribuie mai mult la sistemul de pensii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE