Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Continuă grevele în Franța, pe fondul creșterii vârstei de pensionare. Macron vrea un vot în Adunarea Națională

A fost a opta zi de mobilizare națională în Franța împotriva reformei, care, printre altele, crește vârsta de pensionare la 64 de ani.

15% dintre lucrătorii feroviari, 3% dintre funcționari și mare parte dintre angajații din sectorul energiei au fost în grevă.

Preşedintele Macron vrea joi un vot în Adunarea Naţională, a declarat Palatul Elysée miercuri seară, după o întâlnire a şefului statului cu premierul Elisabeth Borne şi cu miniştri, potrivit Agerpres.

Preşedintele nu plănuieşte "în această etapă" ca reforma să fie adoptată prin recurgerea la articolul 49.3 din Constituţie, care permite adoptarea unui text fără vot, conform mai multor surse din tabăra prezidenţială.

60% dintre francezi se opun reformei

Legea a trecut sâmbătă de Senatul de la Paris și ar urma să intre în dezbatere în Adunarea Națională. Potrivit sondajelor de opinie, 60% dintre francezi se opun planului susținut de președintele Emmanuel Macron, care spune că măsurile vor face sustenabil sistemul de pensii.

Sindicatele speră că mitingurile masive din întreaga țară vor demonstra opoziția masivă a francezilor față de reformă și vor pune presiune pe aleși să respingă proiectul de lege.

"Vom pune capăt acestui lucru. Vom merge până la capăt. Nu putem să o lăsăm să intre în vigoare. Lucrez la canalizare de 38 ani, este imposibil. Deci, dacă nu înțeleg, vom continua până la sfârșit, până când vom opri (n. red. reforma pensiilor)", spune un bărbat.

"Chiar dacă legea va trece, ce să spun, inegalitatea va rămâne, mai ales în cazul femeilor. Așa că trebuie să ieșim într-adevăr pe stradă și să fim mereu pregătiți să combatem această reformă", spune o protestatară.

"Am participat la aproape toate protestele pe această temă și cred că este important să rămânem mobilizați. Nu sunt tocmai aproape de vârsta de pensionare, dar am impresia că, pe măsură ce avansez, cu atât mai mult această vârstă crește. Așa că și eu cred că este important să ne facem vocile auzite", este de părere o femeie.

Parisul, acoperit de gunoaie

În vreme ce protestatarii sunt în stradă, și munții de gunoaie cresc la Paris. Și asta pentru că lucrătorii de la salubritate, care sunt în grevă, au anunțat că prelungesc mișcarea de protest până pe 20 martie, cel puțin.

Reforma pensiilor a fost promovată de Emmanuel Macron, care susține că aceasta va face economia franceză mai competitivă. Ea prevede printre altele creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030, dar și majorarea perioadei de contribuție de la 41 de ani și jumătate, la 43 de ani, până în anul 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE