Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Joia Neagră" în Franța. Din cauza grevelor, mai multe sectoare economice vor fi afectate

Viața cotidiană a francezilor va fi din nou perturbată, în cea de-a noua zi de mobilizare națională, împotriva reformei pensiilor. La Paris, dar și în cele mai importante orașe din Franța vor avea loc greve masive. Porturile, rafinăriile, benzinăriile, transporturile și școlile vor fi închise sau afectate.

Mai multe demonstrații vor avea loc la Paris și în alte orașe din Franța, în timp ce furia provocată de reforma ale pensiilor nu dă semne de încetare. Protestatarii au manifestat pe străzile pline de gunoaie, din cauza grevei celor de la salubritate, care durează de săptămâni întregi în Paris. Numită "Joia Neagră", mobilizarea națională va duce la perturbarea sectoarelor cheie din economie.

Legea va fi promulgată

Într-o intervenție televizată, președintele francez Emmanuel Macron a promis că, în ciuda grevelor, va promulga controversata lege, care prevede majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani. Macron a afirmat că acceptă să-i scadă popularitatea, decât să retragă legea.

"Vă spun cu responsabilitate, nu caut să fiu reales, nu pot din punct de vedere constituțional, dar între sondajele de opinie. (protestele n.r.) pe termen scurt și interesul general al țării, eu aleg interesul general al țării și dacă e nevoie să suport nepopularitatea astăzi, o voi suporta," a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

În timp ce Macron spune că reformele pe care le propune nu sunt un lux, ci o necesitate, sindicatele, politicienii din opoziție și alți opozanți au anunțat că doresc eliminarea actualei legi. Aceștia au adăugat că sunt dispuși să se alăture grevelor din "joia neagră", pentru a-și atinge obiectivul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE