Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recipientele de plastic de unică folosință vor fi interzise în UE din 2030

Recipientele de plastic de unică folosinţă vor fi interzise în toate barurile şi restaurantele din Uniunea Europeană din 2030.

Acesta este un termen limită, interdicția putând fi aplicată și mai devreme, anunță Parlamentul European.

Între ambalajele din plastic de unică folosință ce vot fi interzise se regăsesc cele pentru fructe și legume proaspete neprocesate și pentru alimente și băuturi consumate în cafenele și restaurante.

De asemenea, sunt vizate porțiile individuale de condimente, sosuri, smântână, zahăr, ambalajele de mici dimensiuni pentru produsele de igienă în hoteluri și cele pentru valize din aeroporturi.

Cum vor fi ambalate produsele

Toate aceste produse vor putea fi ambalate doar în materiale reciclabile. În plus, țările europene vor fi obligate să stimuleze restaurantele, cantinele, barurile, cafenelele și serviciile de catering să ofere apă de la robinet, gratuit sau la un preț mic.

Deocamdată nu există o decizie finală în privința noilor reglementări. Parlamentul și Consiliul trebuie să aprobe oficial acordul înainte ca acesta să intre în vigoare.

Fiecare european a generat aproape două sute de kilograme de deșeuri de ambalaje în 2021, valoare care se așteaptă să crească dacă nu se iau măsuri pentru încurajarea reciclării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE