Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recep Tayyip Erdogan vede campaniile de defăimare de pe social media drept atacuri teroriste

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră unele campanii de defăimare de pe social media drept atacuri teroriste. Declarația lui vine la o zi după ce a intrat în vigoare legea privind dezinformarea, care se pedepsește cu închisoarea.

Campaniile de defăimare = atac terorist

„Campaniile de minciuni şi defăimare care vizează interesele ţării noastre, valorile naţiunii noastre, dreptul la viaţa privată a poporului nostru sunt un soi de atac terorist”, le-a spus Erdogan membrilor partidului său la Ankara, potrivit Agerpres.

Noua lege împotriva dezinformării, adoptată de parlament săptămâna trecută, prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea de informaţii false despre securitatea şi ordinea publică a ţării.

Partidele de opoziţie şi grupurile care militează pentru respectarea drepturilor omului au avertizat că legea va duce la o creştere a cenzurii. Ba mai mult, criticii actualei conduceri vor fi reduși la tăcere înainte de alegerile cruciale de anul viitor.

Sentinţa cu închisoarea poate fi mărită cu jumătate dacă informaţia este diseminată prin conturi anonime sau în timpul apartenenţei la un grup interzis.

Necesitate pentru combaterea dezinformării

Erdogan vede noua lege ca o necesitate urgentă pentru combaterea dezinformării. El vede social media ca pe o sursă de „calomnie, ameninţări, şantaj şi pericole”. Ţările europene, precum şi SUA, impun şi ele măsuri similare, a mai spus liderul turc.

Marţi, principalul partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut Curţii Constituţionale să suspende articolul 29, cel mai criticat articol din lege, privitor la condamnarea la închisoare.

Legea împotriva dezinformării întăreşte controlul lui Erdogan asupra internetului, unul dintre puţinele domenii unde regimul său de 20 de ani nu are încă un control deplin.

De asemenea, aceasta stipulează că platformele precum Twitter trebuie să împărtăşească datele utilizatorilor cu autorităţile, ori în caz contrar să fie amendate sau blocate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE