Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia: Anchetă pentru 12 utilizatori de social media care au postat despre explozia de la mina de cărbune

Autorităţile turce au deschis o anchetă pentru 12 utilizatori de social media pentru că se presupune că au făcut postări „instigatoare” despre explozia de la mina de cărbune.

Cel puțin 40 de muncitori au fost uciși și zeci de persoane au fost rănite într-o explozie produsă vineri într-o mină de cărbune din nord-vestul Turciei, au anunțat autoritățile.

Acuzați de incitare la ură

Utilizatorii sunt acuzaţi de incitare la ură, a declarat departamentul de poliţie pe Twitter, potrivit Agerpres. Unităţile de criminalitate cibernetică i-au identificat pe deţinătorii conturilor şi o procedura judiciară a început, a adăugat departamentul.

Conţinutul postărilor nu a fost imediat clar.

Partidele de opoziţie au acuzat guvernul că a ignorat un raport de audit din 2019 avertizând împotriva riscului unei explozii la

mina administrată de stat în provincia Amasra de la Marea Neagră. Autoritatea de stat pentru minele de cărbune a respins acuzaţiile.

Legea împotriva dezinformării

Turcia a adoptat joi o lege controversată a presei, instituind o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru răspândirea a ceea ce autorităţile consideră a fi ştiri false.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri seară cetăţenilor să nu ia în considerare dezinformarea despre explozie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE