Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recep Erdogan afirmă că vrea să deschidă "o nouă eră" de colaborare cu Statele Unite

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus marţi omologului său american Joe Biden că doreşte să deschidă "o nouă eră" de colaborare cu Statele Unite, declaraţie care survine după ce a ridicat veto-ul Turciei asupra aderării Suediei la NATO, consemnează agenţia EFE.

Declaraţia lui Erdogan a fost făcută în faţa presei la începutul unei întrevederi cu Biden în marja summitului NATO de la Vilnius. De asemenea, Erdogan i-a mulţumit lui Biden pentru faptul că l-a felicitat după câştigarea alegerilor prezidenţiale din luna mai.

"Domnule preşedinte, dragul meu prieten, în primul rând aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi felicitat după alegerile pentru postul meu actual. Vă mulţumesc pentru mesajele de felicitare pe care mi le-aţi trimis", a început Erdogan.

El a continuat afirmând că "acum este momentul" ca şefii de stat ai Turciei şi SUA să se întâlnească mai des şi a apreciat că această întrevedere a lor "este un prim pas înainte".

"Acum începem o nouă eră"

"Relaţiile noastre anterioare au fost mai puţin călduroase, dar acum începem o nouă eră", a adăugat Erdogan. Această nouă eră de colaborare între Turcia şi SUA va dura cel puţin cinci ani, adică până la finalul noului său mandat prezidenţial recent obţinut, a estimat el mai departe, exprimându-şi de asemenea dorinţa ca alianţa dintre ţările lor să continue odată cu realegerea lui Biden la scrutinul prezidenţial din 2024.

Acest ultim comentariu l-a surprins vizibil pe preşedintele american, care a răspuns zâmbind: "Mulţumesc! Doresc să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră în următorii cinci ani".

Întrevederea lor survine după ce Erdogan a ridicat veto-ul asupra aderării Suediei la NATO, ţară pe care a acuzat-o de lipsă de cooperare în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră conectate organizaţiilor teroriste, în special din zona kurdă.

Decizia ridicării veto-ului a fost anunţată luni după o întrevedere a lui Erdogan cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dar, aşa cum a admis marţi consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, SUA au jucat de asemenea un rol important în această mediere, inclusiv făcând unele concesii. Astfel, a precizat Sullivan, Washingtonul a transmis Ankarei că este dispus să faciliteze furnizarea către Turcia a unor avioane F-16, din varianta de ultimă generaţie, livrare blocată până în prezent de Congresul SUA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE