Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Alegeri în Italia 2022. Reacțiile liderilor europeni, după victoria Giorgiei Meloni

De Andreea Smerea  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Coaliția de dreapta din Italia, condusă de Giorgia Meloni, lider al partidului de extremă dreapta Fratelli d’Italia, a câștigat alegerile parlamentare de duminică, potrivit ultimelor exit-polluri. FdI s-a clasat pe primul loc, obținând între 22-26% dintre voturi.

Partenerii de coaliție, formațiunea Liga, condusă de Matteo Salvini, și Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, au obținut între 8,5 și 11% dintre voturi, respectiv 6 și 8%. Dacă rezultatele exit-pollurilor vor fi confirmate, președintele Italiei, Sergio Matarella, este așteptat să o desemneze pe Giorgia Meloni în funcția de premier.

Rezultatele alegerilor din Peninsulă nu i-au lăsat indiferenți pe politicienii europeni care împărtășesc convingeri ideologice similare cu ale Giorgiei Meloni.

Marine le Pen, lider al formațiunii Reuniunea Națională (fost Frontul Național - n.red.), i-a felicitat pe Giorgia Meloni și Matteo Salvini pe Twitter. "Poporul italian a decis să își ia destinul în propriile mâini prin alegerea unui guvern patriot și suveranist", a mai transmis Le Pen.

Liderul de la Budapesta nu are un cont personal de Twitter, însă Balázs Orbán, directorul său politic, a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe Twitter că șeful său, Viktor Orbán, se bucură pentru victoria dreptei din Italia. "În aceste timpuri dificile, avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni care ne împărtășesc viziunea și abordarea în fața provocărilor europene", a scris Balázs Orbán.

Santiago Abascal, liderul partidului spaniol Vox, formațiune de extremă dreapta, a felicitat-o deopotrivă pe Giorgia Meloni. "Giorgia Meloni a arătat calea către o Europă mândră și liberă, formată din națiuni suverane, capabile să coopereze pentru securitatea și prosperitatea tuturor. Tot înainte, FdI.", i-a transmis politicianul spaniol.

Nici Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, lider al formațiunii Lege și Justiție (PiS), nu a întârziat cu o reacție. El a felicitat-o pe Giorgia Meloni, spunând că rezultatul este o mare victorie.

Pe de altă parte, premierul Franței, Elisabeth Borne, a refuzat să comenteze alegerea democratică a italienilor. Însă, într-un interviu pentru BFMTV, liderul francez a dat asigurări că alături de Comisia Europeană se va asigura că drepturile omului sunt respectate, în special dreptul la avort.

Distribuie

Taguri