Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții după ce Austria a anunțat că va bloca aderarea României la Schengen

Austria a anunțat oficial că se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Motivul ar fi unul ce ține de politica internă a Austriei, anume faptul că vor avea loc alegeri anul viitor, și nu problema migrației.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu și europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu au vorbit în direct la Euronews România despre acest subiect.

Austria vrea o victorie politică pe plan intern

Europarlamentarul Victor Negrescu subliniază faptul că problema migrației nu are legătură cu aderarea României la Schengen și este de părere că motivele ar ține de dorința unei victorii politice a Austriei, care va avea la anul alegeri.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „(N. red. Dosarul migrației), evident, nu are legătură. Nu putem rezolva problema migrației doar prin niște discuții care se poartă astăzi. Este evident că reprezentanții politici austrieci vor să se întoarcă la Viena cu victorii politice, în contextul în care nu stau foarte bine în așteptările electoratului. În consecință, trebuie să obțină ceva. (...) Este clar că această situație este dictată de o agendă politică internă, de un partid de dreapta care nu își asumă responsabilitatea, care ține ostatică întreaga Europă. Pentru că nu vorbim doar de extinderea zonei Schengen, vorbim de proiectul european în sine. Extinderea zonei Schengen înseamnă, de fapt, solidaritate europeană, înseamnă un mesaj de sprijin pentru eforturile României în contextul războiului din Ucraina și înseamnă să arătăm încă o dată că acest proiect comun avansează și se dezvoltă. Mizele votului sunt mult mai ample și noi trebuie să arătăm acest lucru în discuțiile de astăzi.”

„Pentru ei este un argument electoral”

De aceeași părere este și fostul ministru de Externe și istoricul Adrian Ciroroianu, care spune că Austria nu-și va schimba poziția pentru că ar pierde puncte pe plan intern.

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe: „Cea mai logică explicație ține de politica internă a Austriei. În ianuarie anul viitor vor avea alegeri. Cum această temă de extindere a spațiului Schengen spre România și Bulgaria este asimilată în mintea multor alegători austrieci cu problema migrației, indiferent de argumentele aduse de noi, migrația este subiect electoral, nu neapărat România sau Bulgaria. Ministrul de Interne austriac a sugerat mereu că această creștere a numărului de migranți din Austria are legătură cu Spațiul Schengen. (...) Personal nu prea îi văd dând înapoi, nici pe ministrul de Interne austriac, nici pe cancelar. N-ar mai fi logică opoziția lor de până astăzi și ar pierde puncte pe plan (n. red. politic) intern dacă s-ar răzgândi astăzi, indiferent de ce plan am propune noi. Pentru ei este un argument electoral.”

„Partidul Popular European nu și-a făcut treaba”

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „Partidul Popular European nu și-a făcut treaba și este foarte grav acest lucru. Ieri am asistat la o conferință de presă în care liderul dreptei europene stătea lângă cancelarul austriac și pur și simplu aproba ce spunea acesta: informații false despre o rută a migrației care trece prin România. Datele oficiale arată că nu există această rută. Cred că dreapta a eșuat. Sper ca instituțiile europene să ne ajute. Astăzi, discuția este între Austria și executivul european. Noi suntem pe acolo. Mi-aș fi dorit să fim mult mai prezenți în dezbaterea și negocierile de astăzi.”

Se fac presiuni pe Austria

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PNL: „Există o mare presiune a Uniunii Europene pentru a avea un acord din partea Austriei. Discuțiile durează. Decizia privind România și Bulgaria era prima pe ordinea de zi. Motivul enunțat de Austria este unul, după opinia mea, fals. (…) Eu cred că este o negociere între Austria și Comisia Europeană pentru ajutor pentru migranți. Este, probabil, și ceva influență rusească, pentru că Austria a depins foarte mult de gazul rusesc.”

Dacă nu intrăm în Schengen, ce facem?

Victor Negrescu, europarlamentar PSD: „În cazul unui vot negativ, România are câteva soluții. Putem să mergem la Consiliul European. Șefii de stat și de guverne pot pune pe ordinea de zi acest lucru, sperând că acolo îl putem convinge pe reprezentantul austriac. A doua soluție este să atacăm la Curtea de Justiție a UE această decizie. Problema cu această metodă este că durează, un proces poate dura doi-trei ani și acest lucru e prea târziu pentru nevoile României.”

Adrian Cioroianu consideră că problema României și a Bulgariei este faptul că sunt luate la pachet. Istoria integrării europene a țării noastre ne-a plasat alături de Bulgaria de fiecare dată. Marian-Jean Marinescu spune că separarea de Bulgaria ar ajuta ambele state în drumul lor spre aderarea la Spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE