Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția TikTok, după ce autoritățile le-au recomandat românilor să nu mai folosească aplicația

TikTok a oferit o primă reacție după ce românilor li s-a recomandat să nu mai folosească aplicația din motive de securitate. Recomandarea a fost făcută de Ministerul Digitalizării, după ce SRI a testat aplicația și a descoperit că aceasta are acces la datele personale ale utilizatorului.

Reprezentanții TikTok spun că recomandarea autorităților române pare să se bazeze pe informații inexacte, iar datele utilizatorilor sunt stocate în siguranță

"Suntem dezamăgiţi de această recomandare, care pare să se bazeze pe informaţii inexacte despre platforma noastră şi ce date colectăm sau nu. Experţi în securitate independenţi au ajuns în mod repetat la concluzia că nu colectăm mai multe date decât alte aplicaţii obişnuite. Unele dintre informaţiile din raport care descriu datele pe care se presupune că le colectează TikTok (cum ar apăsările de taste, IMEI-ul dispozitivului, numărul de serie al cartelei SIM sau locaţia GPS) nu sunt adevărate", a declarat compania TikTok.

Ce au descoperit specialiștii SRI

Specialiștii din cadrul Serviciului Român de Informații, care investighează amenințările cibernetice, au mai descoperit că TikTok poate accesa chiar și dispozitivele persoanelor cu care utilizatorii interacționează în mediul online. Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a recomandat ca aplicația să fie dezinstalată și interzisă pe dispozitivele angajaților de la stat.

Acest lucru se întâmplă deja în instituțiile din Marea Britanie, Franța, Belgia, Norvegia, Australia sau Canada. Autoritățile de la noi nu au luat încă o decizie în această privință.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat la Euronews că decizia interzicerii este în analiză în acest moment, dar face apel la toate instituțiile publice să ia în serios această recomandare.

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: "Aplicația TikTok colectează un set foarte mare de date din dispozitivele pe care este instalată, de la modelul telefonului, cartela SIM, are acces la sms, înregistrează locația.

Pe dispozitivul de serviciu, dacă este virusat, pot fi accesate alte sisteme ale statului. Trebuie să avem grijă. Vom avea o recomandare din partea DNSC pentru interzicerea folosirii acestei aplicații în cazul dispozitivelor de la stat, pentru funcționarii de la stat."

TikTok este cea mai populară aplicație în rândul adolescenților și are peste un miliard de utilizatori în lume.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE