Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția reprezentanților comunității LGBTQ după ce România e obligată de CEDO să recunoască familiile gay. ”Este o decizie istorică”

Reprezentații comunității LGBTQ consideră decizia CEDO prin care obligă România să recunoască familiile formate din persoane de același sex drept una ”istorică” și vor să le fie recunoscute drepturile în țara noastră. În direct la Euronews România, Florina Presadă, director executiv al asociației Accept, a afirmat că, în urma deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, statul romn trebuie ”să aleagă o formă de protecție pentru familiile formate din persoanele de același sex” care, potrivit studiilor recente, reprezintă aproape 10% din populație..

Invitat la emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Florin Buhuceanu, reprezentant al asociației Accept, a afirmat că persoanele din comunitatea LGBTQ ”trebuie protejate legal ca orice familie”.

”Este o decizie istorică pentru că România este într-adevăr în situația de a propune în legislație obligația, în raport cu Consiliul Europei. Trebuie să respecte Convenția drepturilor omului, articolul 8 legat de viața de familie, și trebuie să vină cu legislație care să fie acoperitoare cu viața de zi cu zi a unor familii ca ale noastre. Ele trebuie protejate legal ca orice familie. Fără această deciziei, într-adevăr am mai fi fost în situația ca politicienii să caute să câștige timp”, a afirmat Florin Buhuceanu, la Euronews România.

Reprezentant Accept: România a contestat decizia CEDO din motive electorale

Întrebată de ce Guvernul României a contestat decizia, Florina Presadă a afirmat că autoritățile au făcut acest lucru din ”motive electorale”.

” Cred că din motive electorale. Trebuie spus că la anul au loc alegeri și anumite partide își fac anumite calcule electorale, numai că vedem că au trecut 30 de ani de când românii și-au recâștigat libertatea și avem cetățeni români care încă nu sunt egali în drepturi cu alți cetățeni români.

Asistăm practic la o discriminare în acest moment prin lege, în baza orientării sexuale.

Dincolo de asta, familiile formate din persoane de același sex au nevoie de această protecție și recunoaștere legală din partea statului român, pentru că sunt situații de viață, mai ales situații dificile când se simte această lipsă de recunoaștere și protecție legală”, a spus Florina Presadă.

Membru al comunității LGBT: Sunt situații în care persoanele de același sex nu pot să își însoțească partenerul pe patul de spital

”Nevoile familiilor de același sex, nevoile familiilor noastre, sunt exact aceleași nevoi pe care le are orice altă familie din această țară. Situațiile în care realizăm cât de dificil este să trăiești ca familie în România fără recunoaștere și fără protecție sunt situații precum cele în care ai nevoie în cazul în care nu lucrezi să beneficiezi de coasigurarea partenerului de viață.

Am trecut eu însumi prin situația asta cum câțiva ani când nu lucram, am avut o problemă de sănătate și aveam nevoie urgentă de a-mi face niște analize medicale. Nu am putut să-mi fac analize medicale, beneficiind de coasigurarea partenerului meu pentru că statul român nu mă recunoaște ca membru de familie.

A trebuit într-o situație în care statul ar fi trebuit să mă sprijine să scot bani din buzunar.

Sunt situații în care persoanele de același sex nu pot să își însoțească partenerul pe patul de spital sau atunci când are o problemă de sănătate, să ia decizii pentru partenerul care nu poate lua respectiva decizie.”, a povestit Victor Ciobotaru, din cadrul asociației Accept.

Director al asociației Accept: ”Aceste familii trebuie să se bucure de drepturi reale și efective”

Statul român în acest moment trebuie să aleagă o formă de protecție pentru familiile formate din persoanele de același sex. Această formă de protecție și recunoaștere juridică a familiilor LGBT nu trebuie să fie goală de conținut pentru că, spune hotărârea CEDO, aceste familii trebuie să se bucure de drepturi reale și efective. Nu se poate legifera o formă de parteneriat civil care să recunoască doar parțial anumite drepturi care le-ar reveni familiilor în România”, a mai spus Florina Presadă.

De asemenea, Victor Ciobotaru a amintit despre un studiu recent, potrivit căruia 9% dintre români ”se identifică ca fiind parte a comunității LGBT”

”Cele mai recente studii, studiul Ipsos din iunie 2023 arată o asumare la nivelul identificării individuale mult mai mare atunci când ne referim la populația generală. 9% dintre români se identifică ca fiind parte a comunității LGBT.

Este absolut de necrezut ca politicieni sau autoritate din România refuză să ofere drepturi pentru un procent de 10% din populație despre care se știe că în mod asumat face parte din această comunitate, iar politicienii se comportă ca și cum acești oameni nu există”, a mai menționat Ciobotaru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE