Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comunitatea LGBTQ își caută drepturile în România

România se află într-un context nou, care stârnește controverse, odată cu decizia prin care CEDO cere țării noastre să recunoască familiile formate din persoane de același sex.  Până atunci, însă, persoanele din comunitatea LGBTQ susțin ca se confruntă în continuare cu discriminare atât din partea familiei, cât și din partea societății.

Fie că vorbim despre un loc pe care să îl numească acasă, sau pur și simplu despre  desfășurarea activităților zilnice, comunitatea LGBTQ din România afirmă că societatea este mai puțin toleranta decât ar fi normal.

Anca Nica – coordonatoare, Asociația E-Romja: ”Dacă o persoană din punct de vedere fizic nu este conformă cu standardele sau după standardele societății majoritare, cu siguranță se va confrunta cu discriminare.”

Cei mai mulți membri se luptă cu discriminarea

Potrivit unui studiu Ipsos, atât în România, cât și la nivel global, 9% dintre adulți se identifică drept membri ai comunității LGBT+. Pentru români, acceptarea oricărei forme de manifestare a acestei comunități rămâne un concept îndepărtat.

Patrick Brăila- activist queer: ”Diferența e taxată de cei care fac parte din <normal>, din norme. Și atâta timp cât o persoană LGBTQ iese din norme, automat va exista tendința de taxare ”

Statul român trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Aceasta este decizia comunicată la sfârșitul lunii mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce, în urmă cu patru ani, 21 de familii homosexuale au chemat în judecată statul român, pentru că nu le erau recunoscute drepturile.

Zarug – artist: ”E okay să fii gay până la un punct în ce privește media românească, și peste tot. Până la un punct, peste care, nu mai e chiar așa okay. Cred că cei mai mulți se luptă cu discriminarea. Cel puțin în ceea ce privește televiziunea, aud frecvent faptul că publicul nu e pregătit să vadă personaje de genul pe sticlă și eu sunt dovada clară că nu e adevărat.”

Ce înseamnă acasă?

Pe lângă faptul că nu au loc pe scenă, unii membri ai comunității nu au un loc pe care să îl numească acasă 

Potrivit Teodorei Săvoiu, expert al Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire, persoanele din comunitatea LGBTQ se simt, deseori, forțate să plece mai repede de acasă, pentru a nu strica relația cu familia. Aflați într-un oraș nou, ei se lovesc de o nouă problemă: găsirea unui loc pe care să îl numească ”acasă”. Teodora spune că persoanele care sunt out și queer sunt deseori discriminate pe piața chiriilor, în special de către proprietari sau chiar de colegi. Printre soluții se numără conștientizarea privind diversitatea de gen. 

Victor Pînzariu, asistent social, Asociația Mozaiq: ”Am auzit cazuri de persoane care au fost date afară sau care au fost bătute, agresate, atunci când și-au făcut coming-out-ul colegilor de apartament. Este vorba de educație, de expunerea publicului larg la ceea ce înseamnă comunitatea LGBTQ și lucrurile cu care se confruntă persoanele din comunitate.”

Deși opinia națională este divizată, persoanele din comunitatea LGBTQ luptă în continuare pentru mai multă vizibilitate și pentru drepturi. Asociația Accept a demarat o petiție pentru protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor din România. Sub sloganul #ProtejațiToateFamiliile, asociația militează pentru dreptul fiecărei familii de a se simți acasă în România. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE