Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CEDO, decizie definitivă: România trebuie să recunoască drepturile familiilor gay

România este obligată să recunoască și să protejeze prin lege familiile gay. Asta după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația făcută de Guvern în cazul Buhuceanu și alții versus România, privind protecția familiilor formate din persoane de același sex.

Decizia în cazul Buhuceanu și alții versus România vine la patru ani după ce 21 de cupluri au dat în judecată statul român pentru nerecunoașterea și nerespectarea drepturilor familiilor lor.

Florin Buhuceanu, activist pentru drepturile omului: "România este a șasea țară care nu oferă niciun fel de protecție în cazul nostru. Nu doar că nu oferă niciun fel de protecție, ci neagă prin lege, în Codul Civil, dreptul la recunoașterea acestor familii. Vrem să nu fim tratați ca cetățeni de rang inferior în țara în care ne-am născut, nu vrem să ne căsătorim în alte țări din UE, vrem ca drepturile noastre de familie să fie recunoscute aici, mai ales protejate juridic."

Inițial, guvernul a contestat decizia dată de CEDO, însă Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins-o, astfel că acum avem o decizie definitivă.

Asta înseamnă că România va trebui să ia măsuri urgente pentru a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex. Mai mult decât atât, în luna mai CEDO a stabilit că România a încălcat art. 8 din convenție, anume dreptul la viață privată și familie în cazul cuplurilor de același sex.

Pentru a înțelege mai bine efectul acestei decizii, putem să ne gândim la momentul în care, de exemplu, unul dintre parteneri s-ar afla în spital. România nu ar permite celuilalt partener să fie alături de acesta, pentru că nu ar recunoaște cuplul ca fiind o familie. Același lucru se aplica și în cazul moștenirilor.

Cazul Buhuceanu - Ciobotaru

Cazul a pornit de la o familie formată din două persoane de același sex (Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru) care au dat în judecată statul român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după ce s-au lovit de refuzul serviciilor de stare civilă de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de familii s-au alăturat demersului juridic pe parcurs.

Acest caz a fost sprijinit de Asociația Accept, care săptămâna trecută a lansat o petiție pentru recunoașterea și protejarea familiilor formate din persoane de același sex, care a strâns 7.000 de semnături până acum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE