Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Decizie CEDO: România trebuie să recunoască familiile homosexuale

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Statul român trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex. Aceasta este decizia comunicată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce, în urmă cu patru ani, 21 de familii homosexuale au chemat în judecată statul român, pentru că nu le erau recunoscute drepturile.

CEDO a decis că România a încălcat articolul 8, referitor la dreptul la viață privată și de familie, în cazul celor 21 de familii care s-au adresat instituției pentru drepturile omului, în anii 2019 și 2020.

Cazul Buhuceanu - Ciobotaru

Cazul a pornit de la o familie formată din două persoane de același sex (Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru) care au dat în judecată statul român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, după ce s-au lovit de refuzul serviciilor de stare civilă de a recunoaște relația de familie dintre ei. Alte 20 de familii s-au alăturat demersului juridic pe parcurs.

În decizia de marți, CEDO a stabilit că România avea obligația de a asigura un cadru legal pentru recunoașterea familiilor formate din persoane de același sex. Judecătorii europeni au transmis că argumentele guvernului nu au putut combate dreptul pe care îl aveau persoanele de același sex de a le fi recunoscute familiile.

Acest caz a fost sprijinit de Asociația Accept, care săptămâna trecută a lansat o petiție pentru recunoașterea și protejarea familiilor formate din persoane de același sex, care a strâns 7.000 de semnături până acum.

Distribuie

Taguri