Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul rus a aprobat legea care extinde interdicția de a face „propagandă LGBT”

Parlamentul rus a adoptat, joi, în lectură finală proiectul de lege care prevede extinderea interdicției de a face „propagandă LGBT” în rândul copiilor. Potrivit noii legi, orice eveniment sau acțiune considerată o tentativă de promovare a homosexualității pe Internet, prin filme, cărți, reclame sau în spațiul public va fi sancționată prin aplicarea de amenzi drastice.

Pentru persoanele fizice, amenzile pot ajunge la 400.000 de ruble, echivalentul a 6.600 de dolari, iar pentru firme sunt aplicate sancțiuni de până la cinci milioane de ruble, aproape 83.000 de dolari. Mai mult, cetățenii străini ar putea sta în arest timp de 15 zile sau să fie expulzați din Rusia.

Criticii consideră decizia parlamentarilor drept o tentativă de a intimida și a persecuta minoritățile sexuale din Rusia, unde autoritățile pun deja în aplicare legi care interzic paradele gay și arestează activiștii care militează pentru drepturile minorităților sexuale, potrivit AP.

Amenzi și interdicții aplicate de regimul de la Kremlin

Parlamentarii ruși susțin că apără moralitatea de valorile decadente promovate de Occident. În schimb, organizațiile care apără drepturile omului susțin că astfel de legi sunt adoptate pentru a interzice reprezentarea minorităților sexuale.

„LGBT este acum un element al războiului hibrid și trebuie să ne protejăm valorile, societatea și copiii” a precizat Alexander Khinstein, unul dintre inițiatorii proiectului legislativ adoptat de Duma de Stat.

Organizația LGBT Network a precizat că votarea actului normativ este o tentativă „absurdă” de umili și discrimina comunitatea LGBT.

De altfel, rețeaua TikTok a fost amendată cu trei milioane de ruble, aproape 48.000 de euro, pentru promovarea de „videoclipuri de tematică LGBT”, în timp ce instituția ce reglementează presa rusă a cerut editurilor să retragă de la vânzare cărțile care conțin „propagandă LGBT”.

Proiectul legislativ care extinde interdicția de a face „propagandă LGBT” necesită aprobarea Consiliului Federației ruse, camera superioară a Parlamentului de la Moscova, pentru ca apoi să meargă spre promulgare la președintele Vladimir Putin înainte de a intra în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE