Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România contestă decizia CEDO prin care este condamnată pentru că nu recunoaște, legal, cuplurile gay

România contestă decizia CEDO prin care este condamnată pentru că nu recunoaște, legal, cuplurile gay. Statul român a făcut acest demers în ultima zi în care putea contesta această hotărâre.

În luna mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o decizie prin care România trebuie să recunoască legal parteneriatele între persoanele de același sex.

Decizia a fost luată la patru ani după ce 42 de români au dat în judecată statul român pentru lipsa unei legislații pentru familiile gay. În sentință, CEDO a subliniat că aceste familii au nevoie urgentă de o formă de recunoaștere, care să le ofere drepturi egale și protecție.

Asociația ACCEPT, cea care a făcut petițiile la CEDO, cere din nou Guvernului și Parlamentului României recunoașterea juridică pentru toate familiile din România.

De asemenea, asociația vrea și modificarea Codului Civil, pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate.

Potrivit unui studiu Ipsos, atât în România, cât și la nivel global, 9% dintre adulți se identifică drept membri ai comunității LGBT+. Pentru români, acceptarea oricărei forme de manifestare a acestei comunități rămâne un concept îndepărtat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE