Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel - Hamas. Cel puțin 20 de oameni, uciși în ultimul atac al forțelor israeliene

Cel puțin 20 de persoane au murit în Gaza, după ce o rachetă a căzut asupra unei mulțimi care aștepta să primească ajutoare. Informația a fost transmisă de Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, alte cel puțin 150 de persoane au fost rănite în timp ce stăteau la coadă pentru alimente.

Bărbat: ”Oamenii au ieșit să își ia mâncare pentru ziua de azi și făină, oamenii nu găsesc ce să mănânce. Trupele israeliene au apărut brusc, au lovit oamenii cu obuze”

Armata israeliană a precizat că vă analiza aceste informații. Deoarece luptele dintre Hamas și armata israeliană continuă să se intensifice în sudul Fâșiei Gaza, mii de palestinieni fug din orașul Khan Younis spre vest.

Femeie din Khan Younis: ”Armata israeliană a început să strige de la microfoane să evacuăm locul în jumătate de oră. Am început să fugim și nu știam unde sunt familiile și copiii noștri. Am născut acum trei zile și ne-au scos din școală spre mare. Acum suntem la mare și nu știm încotro să ne îndreptăm. Nu știm unde sunt familiile noastre”

Tancurile israeliene au fost văzute în jurul clădirilor avariate, pe același drum, străbătut de familiile care își transportau bunurile pe jos, în încercarea de a părăsi zona.

Femeie: ”Tancurile se aflau pe aceeași stradă pe care ne aflam și noi. Se deplasau încoace și încolo, și aproape în fiecare oră trăgeau în noi din tancuri. Nu știu ce să zic. Se auzeau o mulțime de focuri de armă, iar buldozerele demolau casele din jurul nostru”

Între timp, susținători și rude ale ostaticilor reținuți în Gaza au organizat un protest la Tel Aviv, cerând un acord pentru eliberarea lor.

Protestatar: ”Mesajul către Guvern este - acest lucru ar fi trebuit să fie rezolvat acum două luni, fratele meu ar fi trebuit să fie acasă acum două luni, toată lumea ar fi trebuit să fie acasă acum două luni. Este timpul pentru o înțelegere, trebuie să se întoarcă acasă în viață.”

Protestul a avut loc în fața cartierului general al armatei israeliene, în timp ce Cabinetul de război se întrunea.

Protestatară: ”Sunt acolo de mai bine de o sută de zile, mulți dintre ei sunt deja morți, nu știm câți dintre ei sunt deja morți. Și acest lucru nu mai poate continua, nu există nicio victorie, nu există o victorie deplină, nu există nicio cale, altă cale de a rezolva acest lucru decât să ajungem la un acord și să facem acest lucru imediat, pentru că timpul se scurge”

În ultimele zile, rudele ostaticilor au pus și mai multă presiune pe Guvern, în urma apelurilor internaționale ca Israelul să negocieze crearea unui stat palestinian după încheierea războiului împotriva Hamas.

Războiul a fost declanșat de un atac al Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie anul trecut. Atunci au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar militanții au răpit aproximativ 250 de persoane. În prezent, Hamas mai are în captivitate aproximativ 130 de oameni. O parte dintre aceștia au murit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE