Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se pregătește Coreea de Nord de război? Statele Unite urmăresc cu îngrijorare situația din Peninsula Coreeană

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar putea întreprinde o formă de acțiune militară letală împotriva Coreei de Sud în lunile următoare, după ce a trecut la o politică de ostilitate deschisă, spun oficialii americani, citați de The New York Times.

Oficialii au apreciat că recenta linie dură a lui Kim Jong-un face parte dintr-un tipar de provocări și că declarațiile sale recente au fost mai agresive decât cele anterioare și ar trebui luate în serios.

Deși oficialii au adăugat că nu văd un risc iminent de război pe scară largă în Peninsula Coreeană, Kim ar putea efectua lovituri într-un mod care, în opinia sa, ar evita o escaladare rapidă. Aceștia au dat ca exemplu bombardarea de către Coreea de Nord a unei insule sud-coreene în 2010. Cele două părți au făcut schimb de focuri de artilerie, ceea ce a dus la moartea unor militari de ambele părți, precum și a unor civili din Sud. Cu toate acestea, tensiunile nu au degenerat într-un război pe scară largă.

Jonathan Finer, Consilierul Adjunct pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat joi, la forumul Asia Society din Washington, că Phenianul a "ales să continue să meargă pe o cale periculoasă".

Se pregătește Coreea de Nord de război?

Poziția mai agresivă a lui Kim Jong-un a fost vizibilă recent. Miercuri, Nordul a tras mai multe rachete de croazieră de pe coasta sa vestică înspre mare. Guvernul de la Phenian a anunțat de asemeea pe 14 ianuarie că a testat o nouă rachetă cu rază intermediară de acțiune cu combustibil solid, dotată cu un focos hipersonic. Pe 5 ianuarie, armata nord coreeană a tras sute de proiectile de artilerie în apele din apropierea insulelor sud-coreene, forțând unii locuitori să se adăpostească.

Oficialii americani spun că liderul nord-coreean se simte probabil impulsionat de parteneriatului cu Rusia. În același timp, Kim Jong-un a decis să renunțe în mod oficial la reunificare pașnică cu Coreea de Sud, așa cum anunța pe 16 ianuarie presa de stat nord-coreeană, citată de The New York Times.

Doi experți în Coreea de Nord au susținut într-un articol publicat luna această că situația din Peninsula Coreeană "este mai periculoasă decât a fost vreodată de la începutul lunii iunie 1950", când bunicul lui Kim a decis să invadeze Sudul, declanșând una dintre cele mai mari conflagrații din secolul trecut. În articolul respectiv, pe care analiștii guvernamentali și decidenții politici din SUA l-au citit, autorii au scris că, pe baza declarațiilor recente, Kim Jong-un "a luat decizia strategică de a merge la război".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE