Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washington Post: Biden vrea să-l trimită pe directorul CIA în Orientul Mijlociu pentru a media un acord între Israel și Hamas

Președintele SUA, Joe Biden, intenționează să îl trimită pe directorul CIA, William J. Burns, în următoarele zile pentru a ajuta la medierea unui acord între Hamas și Israel, care ar implica eliberarea tuturor ostaticilor rămași în Gaza, potrivit The Washington Post.

Se așteaptă ca Burns să călătorească în Europa pentru discuții și să se întâlnească cu șefii serviciilor de informații israeliene și egiptene, David Barnea și Abbas Kamel, și cu premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Egiptul și Qatarul au fost interlocutori-cheie între Israel și Hamas. Cele două state au contribuit la asigurarea unui armistițiu temporar și la eliberarea ostaticilor în noiembrie.

Ultima propunere a Israelului include o pauză de 60 de zile în lupte în schimbul eliberării treptate a celor peste 100 de prizonieri, începând cu femeile și copiii. O astfel de pauză ar permite Israelului să continue luptele după cele două luni de armistițiu.

Samir Farag, un fost general egiptean și oficial al apărării, a declarat că atât Hamas, cât și Israelul și-au arătat disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor.

"Toată lumea vrea pace - palestinienii, Hamas și israelienii. Dar toată lumea vrea să câștige în cadrul negocierilor", a declarat el. "Încercăm să ajungem la o cale de mijloc".

Discuțiile au loc în timp ce forțele israeliene încercuiesc orașul Khan Younis din sudul țării, unde se crede că se află comandanți de top ai Hamas. Organizația Națiunilor Unite a acuzat miercuri Israelul că a bombardat un complex al ONU care adăpostește 30.000 de persoane, ceea ce a stârnit o rară condamnare din partea Statelor Unite. Israelul a negat responsabilitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE