Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri pentru un nou armistițiu între Israel și Hamas. Discuțiile vor fi mediate de SUA, Egipt și Qatar

În Orientul Mijlociu este așteptat cu emoție un acord de încetare a focului de 30 de zile între Israel și Hamas, pentru eliberarea ostaticilor și livrarea de ajutor umanitar pentru palestinieni. Un trimis special al Casei Albe se află în regiune pentru a se implica în negocierea unui eventual acord mediat de Statele Unite, Egipt şi Qatar. Între timp, în teren, Israelul îşi continuă ofensiva şi a încercuit complet cel mai mare oraş din sudul Gazei, Khan Yunis, unde se adăpostesc sute de mii de refugiaţi. 

În timpul negocierilor pentru încheierea unui armistițiu mediat de Statele Unite, Egipt şi Qatar, Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de presa internațională. 

Un oficial al Casei Albe pentru Orientul Mijlociu, se află săptămâna aceasta în Egipt şi Qatar pentru discuţii suplimentare. 

Acordul de încetare a focului pentru 30 de zile ar presupune eliberarea imediată a ostaticilor încă ținuți de Hamas în tuneluri  dar și aprovizionarea fâșiei Gaza cu ajutoare umanitare. 

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe: ”Avem negocieri foarte serioase. Și cu siguranță dorim să vedem o altă pauză umanitară, astfel încât să putem, din nou, să se trimită ajutor și să scoatem de acolo oamenii (n.r ostaticii ținuți de Hamas).” 

Protestele continuă în Israel

În Israel au continuat protestele față de guvernul Netanyahu căruia i se reproșează că nu a adus ostaticii acasă prin soluția militară. Ei cer ca toți cei deținuți ostatici de Hamas să fie aduși acasă.  

”Poate trebuie să înțelegem că dacă nu vom lupta acum pentru a avea un acord, pentru a aduce o pace reală, nu va exista nicio soluție”, a su

La  Khan Younis în sud, oamenii încearcă să părăsească zona, după ce trupele israeliene au încercuit orașul în căutarea ostaticilor și a liderilor Hamas.

”Toată lumea a început să fugă. Ei spun că trupele israeliene au intrat în cartierul al-Amal (în Khan Younis n.r). Nu ne mai putem descurca, mai ales de dragul copiilor. Vrem o soluție. Rămânem doar pe străzi, așa cum suntem noi acum?”, a precizat un localnic. 

Aproape 1,7 milioane de persoane au fost strămutate în Gaza, potrivit agenției ONU pentru refugiați palestinieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE