Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

21 de soldați uciși într-un atac al Hamas. Este cea mai mare lovitură asupra armatei israeliene de la începutul războiului

21 de soldați israelieni au murit în urma unui atac al organizației Hamas în Fâșia Gaza. Este cea mai mare lovitură asupra armatei israeliene de la începutul războiului, care a pierdut peste două sute de militari. Între timp, luptele din sudul Fâșiei Gaza nu scad din intensitate, iar criza umanitară se adâncește tot mai mult. 

Soldații se pregăteau să arunce în aer mai multe clădiri când au fost atacați de Hamas. Teroriștii au lansat o rachetă asupra unui tanc israelian aflat în apropiere și au urmat mai multe explozii. Armata Israelului este considerată una dintre cele mai puternice din Orientul Mijlociu, atât din punct de vedere al arsenalul militar, cât și al pregătirii soldaților.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al Armatei Israeliene: Aparent, teroriștii au lansat o grenadă cu propulsie de rachetă RPG asupra unui tanc. În același timp, s-au produs explozii în clădirile cu două etaje. Edificiile, în care se aflau mai mulți soldați, s-au prăbușit.”

Lupte intense se duc în continuare în sudul Fâșiei Gaza, în special în orașul Khan Younis. Mii de civili palestinieni sunt prinși în mijlocul focurilor de artilerie. Unii au decis să plece spre locuri mai sigure, cum ar fi granița cu Egiptul. 

”Unde să plecăm? De 17 ori am fost nevoit să plec din casa mea. Unde să plec, în Rafah? Care e scopul lor? Să adune 2,4 milioane de oameni, în Al-Sultan, o palmă de pământ ce nu depășește 200 de metri lungime și un kilometru în lățime?”, mărturisește un localnic. 

Criza umanitară din Gaza se înrăutățește

În Fâșia Gaza, criza umanitară se înrăutățește pe zi ce trece. Oamenii se confruntă cu o lipsă de apă potabilă, alimente și medicamente. Zilnic, numărul victimelor este atât de mare încât nu au mai rămas locuri în cimitire. 

”Defuncții sunt înmormântați în gropi comune. Nu vreau să mă gândesc ce vom face dacă vor fi noi bombardamente. Ultima dată, zece sau 15 oameni au murit în același timp”, a mai spus un localnic. 

25 de mii de oameni au murit în Fâșia Gaza de la începutul războiului, susține ministerul palestinian al Sănătății, instituție controlată de Hamas. Israelul a lansat o operațiune militară în regiune după ce teroriștii Hamas au ucis 1200 de israelieni și au răpit peste 250.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE