Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu respinge armistitiul propus de Hamas pentru încetarea focului în Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins cererile Hamas de încetare a focului și eliberare a palestinienilor deținuți de Israel, în schimbul ostaticilor evrei. Între timp, un nou atac israelian asupra orașului Khan Younis a lăsat în urmă zeci de morți și răniți, susține Hamas.

Israelul respinge armistițiul propus de Hamas

Operațiunile terestre israeliene s-au concentrat asupra taberelor de refugiați construite în centrul Fâșiei Gaza, dar și asupra orașului Khan Younis, din sud. Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a anunțat că peste 25 de mii de persoane au fost ucise și cel puțin 62 de mii au fost rănite de la începutul războiului.

În tabăra cealaltă, militanții palestinieni au ucis peste 1.200 de israelieni în atacul din octombrie. Tot atunci au fost luați ostatici peste 250 de persoane, o parte dintre ei fiind eliberați între timp.

În urma cererilor Hamas de încetare a focului și eliberare a palestinienilor aflați în închisorile din Israel, premierul Beniamin Netanyahu a declarat că un asemenea acord ar crește semnificativ riscul unui nou atac asemănător celui din 7 octombrie.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Continuăm războiul pe toate fronturile și în toate sectoarele. Nu acordăm imunitate niciunui terorist, nici în Gaza, nici în Liban, nici în Siria, nicăieri. Vom distruge pe oricine încearcă să ne facă rău."

Premierul Israelului este contestat pentru refuzul unui armistițiu

Cu toate acestea, familiile ostaticilor, ținuți în captivitate de Hamas în Fâșia Gaza, au protestat în fața reședinței premierului israelian. Aceștia au cerut un acord care să ducă la eliberarea imediată a ostaticilor.

Gabriella Leimberg, eliberată din captivitate după 53 de zile: "Domnule prim-ministru, nu este vorba de un clișeu sau de cuvinte inventate atunci când spunem că timpul lor este pe sfârșite. Eu sunt aici și pot depune mărturie. Fiecare zi în captivitate este un iad și nu doresc nimănui să trăiască acest iad nici măcar o oră."

Proteste au avut loc și în Belgia. La Bruxelles, peste 9 mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut încetarea focului în Gaza.

"Apelăm la Europa, apelăm la Biden, apelăm la Marea Britanie. Vă rugăm, încetați focul! Vă rugăm, opriți războiul! Vă rugăm, dați oamenilor dreptul de a trăi o viață normală acolo! Este de ajuns! Este suficient!", a spus o protestatară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE