Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră mondială: În statul american Alabama a avut loc prima execuție cu azot

În statul american Alabama a avut loc prima execuție cu azot din lume. Metoda este aspru criticată de ONU pentru că ar fi o formă de tortură.

Alabama: un bărbat a fost condamnat la moarte prin inhalare de azot. ONU: metoda de execuție, o tortură

Bărbatul executat în Alabama a primit pedeapsa capitală în urmă cu aproape 30 de ani, după ce a ucis-o pe soția unui pastor, la comanda acestuia.

Execuția prin inhalarea de azot induce moartea prin epuizarea oxigenului din plămâni. Kenneth Eugene Smith a murit, astfel, după aproximativ 22 de minute.

Execuția a fost prima din acest an în Statele Unite, unde în 2023 au fost efectuate în total 24 de execuţii, toate prin injecţie letală. Autoritățile din Alabama au decis să apeleze la metoda de gazare după ce prizonierul supraviețuise în 2022 unei tentative de execuție prin injecţie letală, scrie Reuters. Atunci, perfuziile intravenoase pentru a-i injecta soluţia letală nu au putut fi puse în timpul alocat legal, deși bărbatul fusese „legat câteva ore”, potrivit avocaţilor săi, relatează Agerpres.

Alabama este unul dintre cele trei state americane care permit execuţiile prin inhalarea de azot, în care moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului). Deși metoda este considerată rapidă și nedureroasă, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului o vede ca pe o tortură și tratament degradant. În plus, protocolul de hipoxie prin azot din Alabama nu prevede sedarea, deşi Asociaţia Veterinară Americană (AVMA) recomandă sedarea chiar şi a animalelor mari atunci când sunt eutanasiate în acest fel, a spus purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani, cea care a și cerut suspendarea execuţiei lui Smith.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE