Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Belarusul introduce pedeapsa capitală pentru „tentativă de act terorist”. Ce se află în spatele deciziei

Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea unui atentat sau „tentativă de act terorist”. Până acum, doar cei care comiseseră un astfel de act erau pasibili de execuție.

Agențiile de presă ruse au relatat pe larg despre decretul în acest sens semnat de președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa.

Textul, care a fost publicat miercuri, relevă că nicio „pregătire sau tentativă” de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, exceptând cele calificate drept „teroriste”, după cum notează Agerpres.

Decretul semnat de Lukașenko ar viza numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care șefa acesteia aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, relevă AFP.

După ampla mişcare din 2020 împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, numeroşi opozanţi au fost inculpaţi şi arestaţi pentru tentativă sau pregătire de act terorist.

În martie 2021, Parchetul belarus a anunţat că șefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, constrânsă la exil în 2020 în urma reprimării mişcării de contestare, face ea însăşi obiectul unei anchete pentru „pregătire de act terorist în grup organizat”, potrivit agenţiei de presă belaruse Belta.

Republica Belarus, una dintre fostele republici sovietice aliate ale Rusiei, este ultima din Europa care aplică încă pedeapsa capitala. Această ţară, unde au loc mai multe execuţii în fiecare an, îşi execută condamnaţii prin împuşcare.

După alegerile prezidenţiale din 2020, în timpul cărora Tihanovskaia a avut parte de un sprijin popular surprinzător, mobilizând mulţimi imense pentru a denunţa un scrutin fraudat în favoarea lui Lukaşenko, autorităţile belaruse au declanşat represiuni considerabile, arestând sute de persoane şi forţând la exil lideri ai opoziţiei sau simpli manifestanţi.

Numeroase personalităţi ale mişcării protestatare au fost condamnate la pedepse grele cu închisoarea, iar ONG-uri şi mass-media independente au fost interzise şi acuzate de extremism.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE