Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Băncile amendate de ANPC vor contesta decizia. Președintele ARB: "Prejudiciul de imagine este mare"

Publicat de: Sabina Coman

După amenzile primite de cele 11 bănci de la ANPC, președintele Asociației Române a Băncilor, Florin Dănescu, a explicat la Euronews România că acestea întocmesc graficele de plată conform legii și că nu există alte formule de calcul nicăieri în lume.

”Cele două metode de rambursare ale creditelor, atât metoda prin rate egale, cât și metoda prin rate descrescătoare sunt în lege prinse, în ordonanța 50 și 52 și de aceea declarația mea a fost că ceea ce este prins în lege nu poate fi considerat ilegal. Mai mult decât atât, nu poate fi considerat nici incorect, nici imoral, pentru că sunt plăți ordonate de formule matematice, e foarte greu în comunicare să explici formule, dar odată transmisă o astfel de informație despre o industrie aduce un prejudiciu grav de imagine, este foarte greu să mai recuperezi”, a explicat președintele ARB.

În ce constă amenda ANPC 

”Din păcate, nu pot să vă dau mai multe date, pentru că se vede din declarațiile mele că nu am înțeles. Dacă mă uit în comunicat, observ niște aprecieri făcute despre industrie și mai puțin despre un act de control.” 

Una dintre observațiile făcute de ANPC este că dobânda este foarte mare la început, apoi scade pe măsură ce creditul este achitat. Florin Dănescu a explicat de ce se întâplă acest lucru.

”La început, când calculezi dobânda o calculezi la soldul rămas, care este cel mai mare. În prima lună, ai practic tot creditul de plată. Atunci, dobânda aplicată la o sumă mare în prima lună are o pondere mai mare, nu un procent al dobânzii, ci o pondere în cadrul ratei de plată. Apoi, în a doua lună soldul scade și ponderea dobânzii scade. În concluzie, la ultima rată de plată, dobânda va fi nesemnificativă, 0-1% din valoarea ratei”, a declarat președintele ARB.

Președintele ANPC propune introducerea unui sistem de rate egale pentru rambursarea împrumuturilor. De exemplu, în cazul unui împrumut de 1000 de lei pe o perioadă de 10 luni, ar însemna că ar trebui să plătesc 100 de lei lunar, plus dobânda aferentă. Acesta susține că această abordare ar putea fi o soluție viabilă.

”Nu există o altă metodă, în toată lumea. Asta arată că sunt cele două metode de plată logice, nu doar matematice. De asemenea, haideți să facem o paralelă, la depozite cum ar trebui să procedăm, pentru că acolo interesul este invers? Vedeți, nu funcționează. În plus, suma de plată pe care o ai în scadențare este aceeiași, indiferent  de cum e formată rata de plată, tu plătești aceeași sumă, nici mai mult, nici mai puțin. Nu înțeleg care este efectul negativ asupra clientului”, a arătat președintele ARB.

Președintele ARB a declarat că majoritatea băncilor vor contesta în instanță amenzile impuse de ANPC.

”Eu nu am instrumentele să spun că toată lumea va contesta, dar sunt sigur că  marea majoritate vor contesta, pentru că evidența este atât de clară, iar prejudiciul de imagine adus industriei e atât de mare încât, cu siguranță asta se va întâmpla”, a conchis Florin Dănescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE