Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANPC: Test financiar pentru a crește nivelul de informare în rândul românilor

Oamenii vor putea face credite la bancă doar după ce completează un test financiar. Este propunerea ANPC pentru a crește nivelul de informare în rândul românilor care vor să se împrumute de la bănci. Argumentul: prea multe situații în care oamenii au rămas surprinși că li s-a dublat rata, după ce dobânzile au crescut. ANPC vrea, ca în viitor, să oblige băncile să le dea chestionare clienților, dar încă nu e clar ce se întâmplă cu cei care nu dovedesc că au cunoștințe suficiente.

Cunoștințele financiare, necesare

Este pentru prima dată când Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor inițiază o dezbatere despre informarea suplimentară a românilor care vor să ia credit bancar.

„Au fost multe situații când consumatorii nu au înțeles toate instrumentele financiare sau toate clauzele sau termenii care se aflau într-un contract de credit. Noi considerăm că prin acest formular s-ar putea întâmpla acest lucru. Despre termenii contractuali, despre impactul indicelui ROBOR, IRCC, ce înseamnă cele două, cât de mult cei doi indici pot influența,” a explicat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Băncile ar putea fi obligate să verifice dacă persoana care vrea împrumutul are cunoștințe minime despre ceea ce urmează să semneze și despre riscurile la care se expune în situația în care ar apărea întârzieri la returnarea creditului.

În acest moment nu există un șablon al acestui tip de chestionar. Un lucru este cert: ANPC vrea să elimine situația în care clientul ar putea veni cu formularul completat de altcineva, motiv pentru care este luată în calcul varianta ca testul financiar să fie susținut într-o unitate bancară, unde clientul poate fi supravegheat.

Românii, „privați de credite”

Surse din piața bancară au explicat pentru Euronews faptul că nu pot susține ca românii să fie privați de credite în situația în care aceștia nu au cunoștințe suficiente pentru a completa chestionarul.

„Consecințele ar putea fi de felul următor: un client nu reușește să parcurgă un nivel de cunoștințe minime privind accesarea de credit, și-ar putea aduce un girant care sa îl substitute, care să înțeleagă și să își asume în locul lui, un nivel de credit mai scăzut, pot interveni multe idei pe parcurs,” a declarat Sebastian Hotca, vicepreședinte ANPC.

Asociația Română a Băncilor transmite că e greu să pună o concluzie atâta timp cât discuțiile privind propunerea ANPC se află la început.

„Susținem dezvoltarea de programe de educație financiară, însă trebuie sa analizăm dacă propunerea de a introduce un astfel de chestionar este cu adevărat în beneficiul consumatorului,” a comunicat Asociația Română a Băncilor.

ANPC poate schimba procedura privind acordarea unui credit doar dacă propunerile vor trece de votul Parlamentului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE