Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

11 bănci din România, amendate. Profesor de economie: Băncile vor câștiga în instanță

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat 11 bănci din România pentru modul de calcul al ratelor.

Este vorba de ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, cere consumatorilor să fie răbdători și să aștepte opinia instanței după ce băncile vor contesta amenzile. El spune că vor fi obligale la recalculare.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: "Recomandăm consumatorilor la acest moment să aibă răbdare pentru a vedea care va fi și opinia instanței în legătură cu contestațiile pe care sigur le vor depune instituțiile bancare, să finalizăm această investigație și, de ce nu, la un moment dat, așa cum s-a întâmplat în cazul altor bănci sancționate de ANPC, acestea să fie obligate la recalculare și rambursarea unor sume de bani către consumatori."

Cristian Păun, profesor economie, este de altă părere. În direct la Euronews România, la Vocile care contează, acesta a spus că autoritățile din ANPC duc lipsă de educație financiară și că băncile vor câștiga în instanță.

Cristian Păun, profesor economie: "Ceea ce fac băncile în momentul de față e în cartea de economie. Clientul preferă să aibă o rată egală pe toată durata creditului său. El nu vrea să aibă altă sumă. Ca să poți obține acest lucru o faci cu un tablou de amortizare, care presupune la început mai multă dobândă, mai puțin principal, și la final invers, plătești mai puțină dobândă și mai mult principal.

Ce facem? Amendăm manualul de finanțe?

Există două forme de rambursare a unui împrumut bancar: în anuități (n. red. sume de bani) și în serii anuale egale. Partea din credit să fie egală lună de lună, dar dobânda e variabilă – suma cu care te duci la bancă nu e egală. Sau ai și suma care e egală. Cei mai mulți români au optat pentru ea.

Lipsa de educație financiară generează astfel de reacții inclusiv din partea autorităților. Îmi pare rău ca ANPC-ul nu discută cu profesorii de finanțe, cu specialiștii.

Mi se pare că ei nu înțeleg cum funcționează un credit, cum funcționează o bancă. (n. red. Băncile) vor câștiga în instanță. Vă garantez. Iar dacă nu câștigă in instanță, atunci băncile nu înțeleg nici ele ce fac acolo. Eu zic că (n. red. clienții) nu au cum să câștige în instanță. Faptul că vine ANPC-ul acum și obligă băncile nu știu ce să egalizeze, nu e posibil matematic."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE