Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

11 bănci, amendate pentru modul în care calculează rate. Propunere ANPC: parte principală constantă pe toată perioada creditului

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a amendat 11 bănci din România pentru modul de calcul al ratelor, anunță Agerpres. Conform ANPC, pe graficele de rambursare trimise consumatorilor, rata era compusă, în primii ani, 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, oamenii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Cele 11 bănci sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Instituțiile au fost sancţionate cu 550.000 de lei, iar pentru a putea restabili echilibrul contractual, ANPC a propus emiterea unor noi grafice de rambrusare, conform directorului general Paul Anghel, citat de Agerpres.

"Comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului", a precizat Anghel.

Potrivit sursei citate, această măsură va permite consumatorilor medii să beneficieze de egalitatea dintre părţile contractului, dar va asigura şi echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacţionare în cunoştinţă de cauză şi de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înşelător.

ANPC a realizat o serie de verificări ale modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE