Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

11 bănci din România, amendate. Președintele ANPC: "Recomandăm consumatorilor să aibă răbdare"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat 11 bănci din România pentru modul de calcul al ratelor.

Este vorba de ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a vorbit în direct la Euronews România despre cum ar trebui de fapt calculate ratele.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: "Nu vorbim de o practică comercială înșelătoare, ci de una incorectă. Este cu totul altă teză. Este legea 363 a practicilor comerciale incorecte și înșelătoare cea în baza căreia s-au aplicat sancțiunile. La momentul semnării împrumutului pentru contractele în derulare, cu o vechime de zece ani să zicem, niciunul dintre consumatori nu își imagina evoluția dobânzilor și indexării acestora cu ROBOR sau IRCC, așa cum deja știm că s-a întâmplat.

Calculând în felul acesta, împrumutul împărțit în jumătate din perioada acordată se achită dobânzii indexate în proporție foarte mare. Dacă acestea au o valoare foarte mare în componența fiecărei rate automat indexarea a ridicat ratele la cer. Dacă se păstra același algoritm ca în cazul împrumutării persoanelor juridice sau ale leasingului, în sensul că nu e jumătate dobândă și jumătate rată, ci la fiecare rată de rambursare a împrumutului să fie calculată procentual dobânda conform contractului, un procent foarte mic din această rată ar fi suferit modificările date de ROBOR și IRCC.

Ori la acest moment, nu puțini sunt consumatorii care s-au trezit la jumătatea împrumutului, unii poate chiar din dorința de a achita anticipat, că de fapt nu achitaseră nimic din componența intrinsecă a acestuia, ci dobânda aferentă unui împrumut foarte mare. Dacă ar fi scăzut proporțional cu achitarea fiecărei rate împrumutul, automat și dobânda ar fi fost aferentă fiecărei rate achitate.

Mai mult decât atât, dacă vorbim despre dobânzile foarte mari achitate în avans, ne dăm seama că odată cu rambursarea anticipată a împrumutului, de fapt noi am fi plătit în calitate de consumatori și dobândă pentru un împrumut pe care nu l-am mai fi avut.

Dacă pentru un împrumut acordat se percepe dobândă de 15%, trebuie să luăm în calcul că rata împrumutului trebuie indexată cu acest 15% la nivelul fiecărei rate. Atunci inclusiv indexarea dobânzii cu indicele ROBOR sau IRCC, în funcție de alegerea consumatorului, s-ar fi făcut la o sumă foarte mică."

Ar trebui să plătim în rate egale împrumutul, împărțit pe durata pe care am stabilit-o cu banca, iar fiecare rată să fie indexată cu dobânda aferentă.

Spre exemplu, dacă am împrumutat 1.000 de lei pe 10 luni trebuie să plătim 1.000 împărțit la 10, plus dobânda respectivă.

Consumatorii să aibă răbdare

Horia Constantinescu, președinte ANPC: "Recomandăm consumatorilor la acest moment să aibă răbdare pentru a vedea care va fi și opinia instanței în legătură cu contestațiile pe care sigur le vor depune instituțiile bancare, să finalizăm această investigație și, de ce nu, la un moment dat, așa cum s-a întâmplat în cazul altor bănci sancționate de ANPC, acestea să fie obligate la recalculare și rambursarea unor sume de bani către consumatori. Este de notorietate cazul Raiffeisen Bank în care pentru 9.000 de consumatori au fost recalculate sumele și au primit în conturi sumele care trebuiau să fie rambursate.

La acest moment este pus sub semnul întrebării documentul de control încheiat de autoritate, mă refer la momentul contestării acesteia. Până la acel moment ordinele noastre ar trebui implementate și recalculate ratele pentru toate contractele, aflate în desfășurare sau la început."

Ce sancțiuni riscă băncile care nu respectă cerințele ANPC

Horia Constantinescu, președinte ANPC: "Scadențarul, în opinia noastră, trebuie să aibă o componentă principală rambursării creditului, a sumei împrumutate, și adăugată o componentă procentuală a dobânzilor. În felul acesta punem la adăpost consumatorii într-o manieră fermă. Va trebui să arate componenta principală a împrumutului și procentul aferent fiecăreia dintre rate, diminuându-se raportat la împrumutul principal.

Băncile care nu ar respecta ordinele emise de autoritate se expun unor contravenții. Sancțiunile pot merge până la suspendarea activității.

Sper că vom putea să lămurim ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE