Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat, la un an de la invadarea Ucrainei: Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu și să vorbim transparent despre riscuri

Raed Arafat a vorbit despre modul în care România s-a implicat imediat după ce Ucraina a fost invadată de militarii ruși, pe 24 februarie 2022.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că românii au acționat prompt. Ajutoarele au venit începând de la cetățenii simpli care au ieșit la graniță să ajute cu ce pot, până la cele mai importante instituții ale statului.

Mai mult decât atât, secretarul de stat Ministerul de Interne spune că autoritățile române comunică transparent cu populația și în sprijinul acestei inițiative pe site-urile tuturor instituțiilor publice vor fi prezente linkuri pentru campania ”Fii pregătit”.

Cum încearcă autoritățile române să pregătească populația pentru situațiile dificile

”Trebuie să menționez rolul pe care l-a avut România. Pe lângă faptul că noi ca Protecție Civilă am trimis forțe, tot ce trebuie, ca să se creeze centrele de tranzit, România a avut o abordare de la firul ierbii, până la Guvern, completă și integrată. România, efectiv de la omul de rând care a ieșit la graniță să ajute cum poate la ONG-uri, autorități locale, autorități centrale, s-au implicat.

Împreună putem să face față unei astfel de situații. Nu poți să te bazezi doar pe o singură instuție, pe o singură persoană sau pe o singură entitate, ai nevoie de cooperare și integrare a sistemului, după aceea au venit organizațiile internaționale, cu care colaborăm bine. Pentru ce am văzut în Ucraina și ce se întâmplă în jurul nostru: vorbim de prevenire și pregătire, pentru orice scenariu să fim pregătiți.

Omul să fie pregătit, să înțeleagă ce se întâmplă în jurul lui, să nu cadă pradă dezinformării și informațiilor false să nu cadă pradă manipulării, ceea ce înseamnă că trebuie să fie bine informat să nu cadă pradă manipulării. Instituțiile trebuie să fie pregătite, trebuie să investim în pregătire, ca dotare dar și ca exerciții. Noi trebuie să vorbim transparent despre riscuri. Nu trebuie să păstrăm ignoranța față de un risc. Dacă ne uităm multe din țările europene au elaborat ghiduri, recomandări pentru populațiile lor ca să citească să știe ce au de făcut.

Guvernul a aprobat să avem linkuri pe toate site-urile publice, naționale, locale, către „Fii pregătit”, acolo populația poate să găsească foarte multe informații și recomandări, iar în săptămâna Protecției Civile, în care vom vorbi de toate riscurile cu populația, pe zone, pe tot, pompierii vor merge, vom explica, iar de la colegii noștri din Ucraina am învățat ce înseamnă să îți faci treaba, să te sacrifici, să fii prezent ca sistem de urgență pentru populația ta, a fost nevoie să dăm mașini, echipamente tot, dar pentru ele ai nevoie de oameni, iar colegii din Ucraina i-a avut și trebuie remarcat modul în care au acționat”, a declarat Raed Arafat, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE