Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raed Arafat, despre Colectiv: „Dacă mă simțeam vinovat de ceva, poate că plecam”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că dacă se simţea vinovat în legătură cu tragedia de la Colectiv ar fi părăsit sistemul.

Acesta susține că s-a făcut tot posibilul pentru salvarea victimelor incendiului, potrivit Agerpres.

„Dacă mă simțeam vinovat de ceva, poate că plecam”

Raed Arafat, șeful DSU: „Eu, dacă mă simţeam vinovat de ceva, poate că plecam. Asta o spun: am făcut tot posibilul să lucrez şi să fac toată treaba ca să mut bolnavii şi ne-am luptat să mutăm bolnavii şi să salvăm vieţi. Eu n-am de ce să mă simt vinovat că câteva personaje au îndreptat atacul pe tot sistemul de urgenţă.”

Seful DSU recunoaște că existau probleme pe partea de prevenire, dar că demersurile pentru rezolvarea lor începuseră înainte de Colectiv.

Raed Arafat, șeful DSU: „Da, au fost probleme pe partea de prevenire, dar şi aici vreau să spun că am început să modificăm legislaţia înainte de Colectiv. Să nu creadă cineva că legislaţia s-a modificat la presiunea Colectivului. Hotărârea de Guvern de aplicare a legislaţiei a ieşit imediat după Colectiv.”

Raportul Corpului de Control, bazat pe impact mediatic și emotional

Raed Arafat, șeful DSU: „Nu trebuie să treacă foarte mult ca să explicăm şi noi ce am făcut şi să vedem, să luăm din nou raportul Corpului de Control de atunci şi să vedem modul în care s-a scris, ce au scris în el, pe ce bază au scris, poate merită discutat cu cei care l-au scris."

Arafat susţine că multe lucruri scrise în raport nu erau bazate pe fapte, pe realitate, ci „erau bazate pe impactul mediatic, impactul emoţional şi faptul că cineva trebuia să dovedească că totul a mers prost."

„Nu se poate minimaliza tot ce s-a făcut"

Raed Arafat, șeful DSU: „Noi am mobilizat 63 de ambulanţe, am mobilizat personal, UPU-rile, ordinul care s-a dat ca bolnavii să se împrăştie pe toate UPU-rile a salvat vieţi. În afara primelor 26 de decese, la faţa locului, şi unul singur pe parcursul transportului la Spitalul Universitar, în primele ore n-au mai fost decese deloc, au existat 88 de pacienţi intubaţi, ventilaţi. (...) Nu se poate minimaliza tot ce s-a făcut pentru că unul sau doi sau trei habarnişti în domeniu au comentat."

El a menţionat că subiectele emoţionale sunt exploatate cel mai mult şi au pe seama lor cele mai multe știri false şi „folclor", dar, dacă sunt analizate la rece, e posibil să apară altceva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE