Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin se va întâlni cu Erdogan în Rusia. Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene, printre subiectele dezbătute

Președintele rus Vladimir Putin urmează să se întâlnească, luni, cu omologul său turc Recep Tayyip Ergodan. Liderul de la Ankara își pune speranța să-l convingă pe Putin să reia acordul pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, din care Rusia s-a retras în luna iulie, relatează Euronews.com.

Întâlnirea dintre Putin și Ergodan este organizată în stațiunea rusă Soci, după ce Kremlinul a refuzat să prelungească acordul privind exportul de cereale. Înțelegerea negociată de ONU și Turcia în iulie 2022 a facilitate ca aproape 36 de milioane de tone de cereale și alte mărfuri să părăsească în siguranță trei porturi ucrainene, în pofida războiului declanșat de Rusia.

Cu toate acestea, Rusia s-a retras din acord, reproșând că nu a fost respectată o convenție ce viza eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte. Moscova a evidențiat că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au îngreunat relațiile sale comerciale agricole, chiar dacă a livrat cantități uriașe de grâu începând de anul trecut.

În condițiile în care Putin s-a retras din această inițiativă, Erdogan s-a angajat în repetate rânduri să reînnoiască acordurile care au ajutat la evitarea unei crize alimentare în unele regiuni din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri de care au nevoie țările în curs de dezvoltare.

Recep Tayyip Ergodan a păstrat relații apropiate cu Vladimir Putin, pe durata războiului din Ucraina, declanșat în urmă cu 18 luni. Turcia nu s-a alăturat Occidentului în rândul statelor ce au impus sancțiuni Rusiei după invazia acesteia, devenit partener principal și centru logistic pentru comerțul de peste mări al Rusiei.

Cu toate acestea, Turcia, stat membru NATO, a sprijinit, de asemenea, Ucraina, căreia i-a trimis arme. De asemenea, Ergodan s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a sprijinit demersul Ucrainei de a adera la NATO.

Summitul de la Soci este organizat ca urmare a discuțiilor purtate joi dintre miniștrii de Externe din Rusia și Turcia, în timpul cărora Kremlinul a prezentat o serie de acțiuni pe care Occidentul ar trebui să le întreprindă pentru ca exporturile Ucrainei din Marea Neagră să fie reluate.

Erdogan a dat de înțeles că simpatizează cu punctul de vedere al lui Putin. În iulie, el a declarat că Putin avea "anumite așteptări de la țările occidentale" în ceea ce privește acordul privind Marea Neagră și că era "crucial ca aceste țări să ia măsuri în această privință".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE