Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE După întâlnirea cu Putin, Erdogan este optimist privind reluarea transportului de cereale pe Marea Neagră

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este "deschis la discuţii" despre acordul privind cerealele, pe care Moscova l-a abandonat în iulie şi pe care Ankara încearcă de atunci să-l relanseze, relatează AFP şi Reuters.

"Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi problema acordului privind cerealele. Suntem deschişi la discuţii", i-a spus Putin lui Erdogan la Soci, un oraş de pe coasta Mării Negre, în sudul Rusiei, înaintea unei întrevederi între cei doi lideri.

04/09/2023 , 19:00

Erdogan este optimist privind reluarea transportului de cereale pe Marea Neagră

După întâlnirea de la Soci cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat că acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră ar putea fi reluat în curând, transmit Reuters şi AFP.

Înţelegerea mediată anul trecut de ONU şi Turcia a permis Ucrainei să exporte milioane de tone de cereale, dar a expirat la sfârşitul lui iulie şi nu a mai fost reînnoită de Rusia.

"Credem că iniţiativa ar trebui continuată prin înlăturarea neajunsurilor. În acest context, am pregătit un pachet care conţine noi sugestii, consultându-ne cu Naţiunile Unite. Cred că este posibil să facem progrese. Din punctul de vedere al Turciei, credem că vom ajunge în scurt timp la o soluţie care va îndeplini toate aşteptările", a spus Erdogan.

El a adăugat că alternativele la acord vehiculate "nu pot oferi o soluţie durabilă".

Putin, aflat alături de Erdogan la întâlnirea cu presa, a declarat că "vom face asta imediat ce toate acordurile incluse privind ridicarea restricţiilor pentru exporturile de produse agricole ruse vor fi implementate complet". El a confirmat că deocamdată Rusia va livra gratuit "în săptămânile următoare" cereale către şase ţări africane, aşa cum a promis în iulie.

Acordul cerealelor ucrainene, pe agenda de discuții

Putin l-a primit luni în vizită pe Erdogan la Soci, acordul privind transportul cerealele ucrainene pe Marea Neagră fiind pe agenda de discuţii.

La rândul său, Erdogan a promis, la sosirea la Soci, că va face un anunţ "foarte important" privind exporturile de cereale după întâlnirea sa cu Putin.

"Cred că mesajul pe care îl vom transmite la conferinţa de presă de după întâlnirea noastră va fi foarte important pentru lume, în special pentru ţările africane în curs de dezvoltare", a spus preşedintele turc.

Erdogan a jucat anterior un rol semnificativ în a-l convinge pe Putin să respecte acordul.

Întâlnirea dintre Putin și Ergodan este organizată în stațiunea rusă Soci, după ce Kremlinul a refuzat să prelungească acordul privind exportul de cereale. Înțelegerea negociată de ONU și Turcia în iulie 2022 a facilitate ca aproape 36 de milioane de tone de cereale și alte mărfuri să părăsească în siguranță trei porturi ucrainene, în pofida războiului declanșat de Rusia.

Cu toate acestea, Rusia s-a retras din acord, reproșând că nu a fost respectată o convenție ce viza eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte. Moscova a evidențiat că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au îngreunat relațiile sale comerciale agricole, chiar dacă a livrat cantități uriașe de grâu începând de anul trecut.

În condițiile în care Putin s-a retras din această inițiativă, Erdogan s-a angajat în repetate rânduri să reînnoiască acordurile care au ajutat la evitarea unei crize alimentare în unele regiuni din Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri de care au nevoie țările în curs de dezvoltare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE