Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin confirmă că Rusia desfășoară arme nucleare tactice în Belarus. ”Totul decurge conform planului”

Președintele Vladimir Putin a anunțat, vineri, că Rusia va începe desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus, după ce va încheia pregătirea instalațiilor destinate acestora în perioada 7-8 iulie. Liderul de la Kremlin a făcut publică decizia în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci, relatează agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

”Pe 7-8 iulie se încheie pregătirea instalaţiilor şi imediat apoi vom începe desfăşurarea armamentului respectiv pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul decurge conform planului”, a precizat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin anunțase inițial în luna martie că arme nucleare tactice ale Armatei ruse vor fi trimise în Belarus, drept represalii la decizia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit pentru tancurile britanice de tip Challenger 2.

De altfel, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, și omologul său belarus, Viktor Hrenin, au semnat în urmă cu două săptămâni documentele prin care este reglementată staționarea armelor nucleare tactice în Belarus.

Rusia a transferat în Belarus rachete ce pot fi echipate cu încărcătură nucleară

Potrivit sursei citate, Moscova a transferat deja în Belarus rachete de tip Iskander-M, ce au capacitatea de a fi dotate atât cu încărcături convenționale, cât și nucleare. Acest transfer de echipament militar a fost efectuat ca ”răspuns în faţa politicii agresive a ţărilor ostile".

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a mai anunțat că unele dintre avioanele de atac la sol SU-25 ale armatei belaruse au fost adaptate pentru eventuala lansare de arme nucleare tactice, iar piloţii belaruşi au fost instruiţi.

Oficialii de la Moscova au mai menționat că armele nucleare tactice dislocate în Belarus vor rămâne sub controlul armatei ruse, care ar putea lua și decizia în privința folosirii acestora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE