Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul nu poate îndeplini cererile sindicaliștilor. Ultima ofertă: vouchere de 1.500 de lei și creștere de 45%, în loc de 40%

Publicat de: Euronews

Sindicaliștii din învățământ au încheiat discuțiile de la Guvern, după mai bine de două ore de negocieri.

Guvernul continuă să pună pe masă mărirea salarială în trei tranșe. Prima tranșă va fi de 45%, în loc de 40%. Restul procentelor încă nu se cunosc. Abia din 2026 un profesor debutant va avea salariul de 4.000 de lei, pentru noua grilă de salarizare, raportată la salariul minim pe economie din 2023.

Lider de sindicat: Vom consulta oamenii

"Cerința noastră a fost ceea pe care toată lumea o știe: să se aplice integral de la 1 ianuarie 2024 grila de salarizare. Guvernul a spus că nu se poate. Singurul lucru pe care Guvernul poate să îl facă este să acorde 45% din grila de salarizare, în loc de 40%, și suplimentar să se acorde până în 2027, anual, pe 5 octombrie, suma de 1.500 de lei. Aceasta e oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii", a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

"Nu știu care va fi reacția colegilor. Oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză. Am spus că este o premieră în România că salariații din unitățile de învățământ preuniversitar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Deci, rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare", a declarat Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

Potrivit sindicaliștilor, dacă s-ar aplica procentul de 45% de la 1 ianuarie, profesorii ar primi undeva la 500-600 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE