Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Punerea sub acuzare a lui Trump este o premieră în SUA, dar în Europa nu este un caz neobișnuit. Ce lideri europeni au fost arestați sau inculpați

Publicat de: Euronews

Donald Trump a devenit primul fost președinte al SUA care se confruntă cu acuzații penale - dar pe scena internațională, nu este singurul. Fostul lider și actualul aspirant republican la președinția din 2024 a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor registre de afaceri.

O mulțime de alte țări, inclusiv democrații, și-au pus sub acuzare actualii sau foștii lideri. Potrivit Axios, liderii care au părăsit funcția începând cu anul 2000 au fost încarcerați sau urmăriți penal în cel puțin 78 de țări, inclusiv în Europa, potrivit Euronews.com.

Iată o listă a liderilor europeni care au fost urmăriți penal în ultimele două decenii.

Croația

Fostul prim-ministru Ivo Sanader a fost găsit vinovat de corupție și a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

El a fost acuzat că a deturnat milioane de euro din banii statului prin intermediul unei agenții de publicitate în interes personal. În prezent, el își execută pedeapsa.

Franța

Doi foști președinți au fost inculpați. Primul a fost Jacques Chirac, în 2011. El a fost condamnat pentru corupție și a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.

A fost găsit vinovat de deturnare de fonduri publice pentru a finanța ilegal partidul pe care l-a condus. El a murit în 2019.

Cel de-al doilea este Nicolas Sarkozy în 2021.El a fost condamnat pentru că a încercat să mituiască un judecător în 2014, după ce a părăsit funcția.

Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, sentință la care face apel în prezent.

Germania

Christian Wulff, fostul președinte a fost judecat după ce a fost acuzat că a primit mită în timpul mandatului său, dar a fost găsit nevinovat în 2014.

Italia

Silvio Berlusconi, fostul prim-ministru, a fost achitat de acuzațiile de mită în trei procese, în 2021, 2022 și 2023.

Cel mai recent a avut loc atunci când un tribunal italian l-a achitat pe miliardar de faptul că a mituit martori pentru a minți în legătură cu celebrele și presupusele sale petreceri hedoniste "bunga bunga".

El a efectuat un an de muncă în folosul comunității pentru fraudă fiscală în 2012 și a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru că a aranjat ca o interceptare telefonică a unuia dintre adversarii săi să fie divulgată. De asemenea, s-a confruntat cu peste 30 de procese penale de când a intrat în politică, în 1994.

Miercuri, Berlusconi era tratat într-un spital de terapie intensivă din Milano.

Portugalia

José Sócrates, fostul prim-ministru, a fost pus sub acuzare pentru corupție.

Însă, în 2021, un judecător a respins aceste acuzații, dar a menținut acuzații mai mici de spălare de bani și falsificare de documente.

Unde sunt liderii cel mai des urmăriți penal?

Regiunea în care cele mai multe țări au trimis în judecată foști lideri în ultimele două decenii este America Latină.

În Peru, de exemplu, toți președinții, cu excepția unuia, care au fost în funcție din 1985, au fost arestați sau acuzați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE