Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce probleme cu legea mai are Donald Trump. Fostul președinte american este investigat pentru încălcări grave

Donald Trump a aterizat aseară la New York, unde urmează să apară în fața procurorului de caz. Pentru prima oară în istorie, un fost președinte, pus sub acuzare pentru dare de mită, se va prezenta în fața tribunalului. Odată ajuns în sala de judecată, ca orice inculpat, Donald Trump va fi fotografiat și amprentat. 

Cariera politică a lui Donald Trump a fost marcată de controverse, încă de la preluarea mandatului de președinte. De la insurecția asupra Capitoliului, la deținere de documente clasificate și chiar dezinformare și fake news.

Trump este investigat și pentru că ar fi încercat să schimbe rezultatele votului din 2020, în statul Georgia, unde a pierdut în fața democratului Joe Biden. Fostul președinte este anchetat și pentru rolul său în insurecția de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021. Atunci el și-a încurajat susținătorii să împiedice validarea lui Biden ca președinte.

Donald Trump, fost președinte al SUA: Știu că majoritatea dintre voi veți mărșălui în curând către clădirea Capitoliului, pentru a vă face vocile auzite în mod pașnic și patriotic. Astăzi vom afla dacă republicanii sunt puternici și integri, nu doar cu privire la alegerile noastre, ci față de țara noastră.

Trump este primul președinte american căruia i-a fost percheziționată casa

Acolo au fost găsite documente clasificate, pe care a refuzat să le înapoieze. Tot ca premieră, Trump a insinuat că FBI-ul ar fi înscenat totul, pentru a-l discredita.
Nu în ultimul rând, fostul președinte american este acuzat că ar fi colaborat cu Rusia, pentru a o compromite pe Hillary Clinton, contracandidata lui la prezidențiale.

Donald Trump, fost președinte al SUA: După doi ani, 1,4 milioane de pagini de documente, 500 de mandate de percheziție, 500 de martori, 2.800 de citații și 40 de agenți FBI care au lucrat non-stop, ce au găsit? Niciun complot și nici fapte care l-au determinat pe marele nostru procuror general să decidă că nu există obstrucționarea justiției.

În procesul actual, Donald Trump va fi audiat de un judecător democrat, care a mai avut de-a face cu Organizația Trump, acuzată de evaziune fiscală. La acel moment, judecătorul l-a trimis la închisoare pe unul dintre directorii organizației, găsit responsabil pentru neplata datoriilor către fisc.

Trump nu este primul președinte care se confruntă cu probleme cu legea

În 1974, Richard Nixon a fost acuzat de obstrucționarea justiției și luare de mită, în dosarul Watergate. Nixon, însă, nu a ajuns să depună mărturie. Asta deoarece el a demisionat, iar următorul președinte, Gerald Ford, l-a grațiat.

Alți președinți americani care au fost investigați au fost Andrew Johnson, Ulysses S Grant și Bill Clinton. Însă, niciunul dintre aceștia nu au fost anchetați penal, deoarece, pe parcursul anchetelor, s-a renunțat la acuzații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE