Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Averea lui Donald Trump a scăzut dramatic. Motivul pentru care fostul președinte al SUA a pierdut 700 de milioane de dolari

Averea lui Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, s-a prăbușit, de la aproape 3,2 miliarde de dolari în toamna anului 2022 la 2,5 miliarde de dolari, cât este estimată în prezent de publicația Forbes. Pierderea are legătură cu declinul rețelei sale de socializare, care i-a provocat o pagubă de 550 de milioane de dolari din câștigul său net până în prezent.

Donald Trump era dornic de răzbunare în octombrie 2021, la nouă luni după ce îi fusese interzis accesul la Twitter, o platformă pe care folosea pentru a comunica cu admiratorii săi. Fostul președinte și-a creat propria rețea de socializare ”Truth Social”, mizând că noua afacere îi va aduce milioane de dolari în conturi.

După ce și-a anunțat planurile, susținătorii lui Trump au cumpărat acțiuni la SPAC, compania de achiziții speciale. În doar două zile, prețul acțiunilor a crescut de la 10 dolari la 175 de dolari, ceea ce însemna că afacerea valora 22 de miliarde de dolari la acel moment, participația lui Trump ridicându-se la 19 miliarde de dolari.

Planurile inițiale nu s-au concretizat. În decembrie 2021, un grup de investitori influenți a promis că va sprijini cu un miliard de dolari afacerea lui Trump, însă numai în anumite condiții. La acel moment, valoarea acțiunilor este de 45 de dolari pe piață. În baza acordului, noilor investitori li s-ar fi garantat că vor obține profit cât tip o acțiune s-ar fi vândut la peste 10 dolari.

Pentru a calcula participația lui Trump, Forbes a luat în calcul prețul de 10 dolari pentru o acțiune și a rezultat că participația lui Trump în ”Truth Social” se ridică la 730 de milioane de dolari.

Departamentul de Justiție, Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă și Agenția de Reglementare Financiară au început să verifice acest proiect, analizând aspecte precum activitatea de tranzacționare și legăturile dintre SPAC și afacerile lui Trump. Între timp, SPAC și-a concediat directorul general luna trecută și are la dispoziție doar până la 8 septembrie pentru a finaliza fuziunea.

În tot acest timp, Elon Musk a cumpărat Twitter în octombrie 2022 și a eliminat restricția pe care i-a impus-o lui Trump și altor politicieni de dreapta. Acest lucru i-ar fi convins pe oameni că n-ar mai fi nevoie de o variantă mai conservatoare a Twitter, pe care o propunea fostul lider de la Casa Albă.

În prezent, acțiunile Spac se tranzacționează cu 14 dolari, având o valoare cu 92% mai mică față de nivelul maxim atins. Acest lucru sugerează că afacerea fostului președinte valorează 1,2 miliarde de dolari, estimează Forbes.

Truth Social are aproape cinci milioane de utilizatori, deși Trump a promis de 15 ori mai mult

Investitorilor li s-a promis că Truth Social va atrage 81 de milioane de utilizatori până în 2026, însă, la un an de la momentul lansării, doar cinci milioane de persoane folosesc această platformă.

În condițiile în care Trump deține aproximativ 85% din afacere, iar Twitter are o valoare estimată de 42 de dolari per utilizator, participația fostului președinte american se ridică probabil la aproximativ 180 de milioane de dolari în prezent.

Potrivit Forbes, Truth Social atrage în fiecare lună aproape 100.000 de noi utilizatori. Dacă păstrează acest ritm, rețeaua de socializare va atinge ținta de 81 de milioane de utilizatori în 2086. Atunci, Trump ar avea 140 de ani.

Într-un scenariu mai probabil, Forbes estimează că Truth Social se va alătura lui Trump Steaks, Trump University și GoTrump.com în rândul afacerilor eșuate ale lui Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE