Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestele continuă în Franța. Muzeul Luvru a fost închis, iar angajații au ieșit în stradă

Franța se pregătește de o nouă zi de manifestații împotriva reformei sistemului de pensii. Legea a trecut de Parlament, iar angajații sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare. Străzile capitalei sunt pline de gunoaiele neridicate de multe zile, iar depozitele de carburanți sunt blocate. Protestele încep să afecteze și cultura franceză. Angajații de la Luvru au blocat intrarea în cel mai vizitat muzeu francez.

În pragul celei de-a zecea zile de proteste, angajații muzeului Luvru au ieșit în stradă. A fost un vot al salariaților în privința modului de protest, iar decizia a fost de închidere a porților instituției. Așa că vizitatorii, unii veniți de la mii de kilometri, au rămas pe dinafară.

Turiștii sunt supărați

”Știam că Versailles-ul nu va fi deschis din cauza protestului, dar ni s-a spus că (muzeul) Luvru era deschis. Înțeleg de ce sunt supărați, dar nu faci asta oamenilor din întreaga lume, care au călătorit de departe pentru asta și au plătit mii de dolari. Vom respecta greva lor de mâine, dar ceea ce fac astăzi este de neînțeles,” a declarat Karma Carden, turistă.

Turista din Statele Unite care nu poate intra la Luvru este supărată pentru că a cheltuit mii de dolari să ajungă la Paris, iar timpul alocat capitalei franceze nu permite amânarea vizitei la Luvru. Așa că va rămâne doar cu cheltuiala și cu o supărare, mai ales că, spune ea, greve sunt și în America, dar nu strică programul turiștilor. Pentru liderii sindicali, problema nu există.

”Există un front istoric sindical unit și există unanimitate în respingerea acestei reforme, așa cred eu; am făcut acțiuni similare în trecut, dar de data aceasta nu am avut probleme sau neînțelegeri cu vizitatorii, totul merge foarte bine,” a explicat Mehenna Belaid  lider sindical.

Cât privește noile proteste împotriva schimbării vârstei de pensionare, sindicaliștii din educație anunță că o treime din personalul școlilor va fi în grevă. Este o scădere de aproape zece procente față de mobilizările anterioare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE